Dům s pečovatelskou službou provoněly bylinky

15. 11. 2011

_MG_0019Velké Meziříčí – Počátkem listopadu se v domě s pečovatelskou službou ve Velkém Meziříčí odehrálo již druhé setkání seniorů a dětí.

„Děti se na setkání velmi těšily“ řekla hned při příchodu paní učitelka Miškelová ze ZŠ Školní. Vše se tentokrát točilo kolem bylinek. Děti a senioři si společně uvařili bylinkový čaj a při hře Riskuj měli možnost prověřit své čichové buňky a protáhnout mozkové závity.  Také si vyrobili bylinkové máslo a nakonec děti seniorům pomohly naplnit voňavé levandulové pytlíky. „Myslím, že se setkání vydařilo, a všem se na tvářích značil úsměv spokojenosti a pohody“ podotkla Michaela Brhlová z Chaloupek, která program připravovala.

Program proběhl v rámci mezinárodního projektu Příroda mostem mezi generacemi, jehož nositelem jsou Chaloupky společně s dalšími neziskovými organizacemi z pěti evropských zemí. Cílem projektu je nacházet společná témata pro setkávání a vzájemné poznávání mezi oběma generacemi lidí.

Více informací poskytne:

Michaela Brhlová, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , 566 522 831

Chaloupky o.p.s. se dlouhodobě věnuje jednodenním i pobytovým programům pro školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou. V rámci programů děti a dospělí zažijí pobyt v přírodě, pozorování rostli a živočichů, krmení hospodářských zvířat na dětské farmě, rukodělné činnosti a spoustu dalších doteků přírody a života na venkově. Více informací na www.chaloupky.cz.

Pracoviště ve Velkém Meziříčí se dlouhodobě věnuje jednodenním programům pro mateřské, základní i střední školy s ekologickou a přírodovědnou tématikou a dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků. Kromě této činnosti pořádá také řadu akcí pro veřejnost, nabízí poradenství a konzultace v oblasti ekologie a specializovanou ekologickou knihovnu. Středisko sídlí ve Velkém Meziříčí na adrese Ostrůvek 2. Více informací na www.chaloupky.cz.

Díky dvěma grantům z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost podpořeného z ESF EU a státním rozpočtem ČR rozšiřují Chaloupky svoji nabídku pro školy a učitele na Vysočině. Projekt „Příroda Vysočiny je naší učebnou“ nabízí učitelům řadu seminářů zaměřených na výuku různých předmětů v terénu, cyklus seminářů a nová skripta pro praktické činnosti na školním pozemku. Je připraveno také specializační studium pro koordinátory ekologické výchovy na školách. V rámci druhého projektu „Semínka ekologické výchovy na Vysočině“ vzniknou tři pilotní regionální učebnice, školy se budou moci zapojit do komunitního projektu Škola pro udržitelný život a během následujících let budou pro školy vznikat speciální programy a výstavy, které budou putovat po školách. Chaloupky také plánují do budoucna otevřít pro školy tři další střediska v kraji Vysočina.

_MG_0021_MG_0025_MG_0034_MG_0082

Nahoru