Základní škola ve Lhotkách získala titul Přírodní zahrada

21. 9. 2011Bez_nzvu2

V pátek 16.9.2011 navštívil naši základní školu ve Lhotkách toulavý autobus plný přírodovědně zaměřených pedagogů a odborníků z řad veřejnosti a při této příležitosti získala naše školní zahrada certifikát Přírodní zahrada.

Heslo tvůrců přírodních zahrad je: „Spolupracujte s přírodou – ona bude spolupracovat s vámi“.A tak naše zahrada, byť na malém prostoru, nabízí zákoutí, ochranu a domov velkému počtu rostlinných i živočišných druhů. Děti vybudovaly mokrá i suchá stanoviště, skalky i divoký koutek poskytující skrýše ještěrkám, broukům a užovkám, pítko pro včely, hmyzí hotel, napajedlo pro ptáky, útočiště pro drobné hlodavce. Nyní se můžeme v přírodní zahradě setkat na vlastní oči s členovci, obojživelníky a plazy. Z dotace kraje Vysočina na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 se nám podařilo vybudovat králíčiště, které je atraktivní pro děti i všechny návštěvníky školy. Žáci tak mají možnost se blíže seznámit také se životem domácích zvířat, naučí se o ně pečovat a vyzkouší si, že starost o domácího mazlíčka není jednoduchá, vyžaduje pravidelnost a pečlivost.

Radost z toho, že děti objevují nové obyvatele naší zahrady a mohou je pozorovat, se stává jim samotným tou nejlepší odměnou za úsilí, jenž vynakládají při práci na školním pozemku.

Mgr. Eva Součková

Bez_nzvuBez_nzvu1

Nahoru