Na Velkomeziříčsku se objevil včelí mor

8. 9. 2011

vceli_morpaleni_hajekPoprvé v dlouholeté historii včelařství v našem regionu podle sdělení Aloise Hájka, předsedy Základní organizace Českého svazu včelařů (ZO ČSV) ve Velkém Meziříčí, museli zdejší včelaři přistoupit k pálení včelstev.

Důvodem je mor včelího plodu, který se začal rozmáhat na Vysočině a bohužel také na Velkomeziříčsku. Existence této choroby, nejhorší metly včelařů, zapříčinila to, že v závěru srpna letošního roku muselo být zlikvidováno několik desítek včelstev. Ta byla spálena u Petrávče, ve Lhotkách a v Dolních Heřmanicích. Byla mezi nimi i včelstva z Velkého Meziříčí, kupříkladu z Fajtova kopce. Stejně tak byly do ohně přidány pomůcky a ostatní zařízení včelařů z napadených úlů, ale také med.
„Proti této nakažlivé chorobě zatím neexistuje úspěšné léčivo, a tak nezbývá, než napadené včely spálit. Pálí se celé úly s již usmrcenými včelami, ale i ostatní zařízení a pomůcky, se kterými se v tahových včelách pracuje,“ informoval veřejnost Alois Hájek již v minulém čísle týdeníku Velkomeziříčsko.

Více informací se dozvíte zde.

Nahoru