Mladistvého, který posprejoval synagogy, dopadla policie

28. 2. 2024

P1840843Policistům žďárského územního odboru se ve spolupráci se strážníky Městské policie Velké Meziříčí podařilo objasnit sérii případů sprejerství, ke kterým docházelo v průběhu loňského roku a v měsíci lednu. Teprve sedmnáctiletý pachatel má na svědomí poškození několika různých objektů včetně velkomeziříčských synagog. Způsobil škodu bezmála čtyři sta tisíc korun a hrozí mu trest odnětí svobody až na jeden a půl roku.

V průběhu loňského roku začal ve Velkém Meziříčí a v několika případech i ve Velké Bíteši vzrůstat počet případů poškození majetku. Pachatel poničil různými barevnými nápisy a obrazci, co mu pod ruce přišlo, ať to byly fasády domů a objektů, zídky, betonové podpěrné pilíře, rozvaděče, protihlukové stěny, ale i historické synagogy. Celkově jde o více než dvacet objektů. Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Při dopadení mladistvého sehrála důležitou roli výborná spolupráce policistů a strážníků. „V polovině ledna velkomeziříčská městská policie ve spolupráci se zdejším oddělením Policie ČR se významným způsobem podílela na odhalení pachatele sprejerství, kdy na základě poznatků od občanů a kamerových záznamu ztotožnila podezřelou osobu, čímž významně pomohla Policii ČR při odhalení pachatele,“ uvedl vedoucí městské policie Jan Klikar.

-red-

Nahoru