Terénní pečovatelská služba odstartovala

9. 1. 2024

pexels-andrea-piacquadio-3791664V pondělí 1. ledna 2024 odstartoval v Mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko pilotní projekt terénní pečovatelské služby, kterou ocení především senioři, osoby se zdravotním postižením či osoby s chronickým onemocněním.

Posláním terénní pečovatelské služby je poskytnout sociální službu lidem, kteří se ocitli v nepříznivé sociální situaci, zabezpečit jejich životní potřeby v domácnosti, aby jim byl zachován dosavadní životní styl, důstojnost a jedinečný přístup v poskytované podpoře a pomoci. Služba usiluje o to, aby její uživatelé mohli žít ve svém přirozeném prostředí – ve svých domovech i přes svůj zdravotní handicap. Jde především o pomoc při zvládání běžných úkonů, jako je osobní hygiena, pomoc při zajištění chodu domácnosti apod. Služba je částečně hrazena i klienty, úhrada za službu je ovšem regulována a dána vyhláškou MPSV.

Kvalifikované pečovatelky a pečovatelé také mohou pomoci například s vyřízením příspěvku na péči, zapůjčení polohovacích a rehabilitačních pomůcek, a také se zaškolením těch, kteří se starají o své blízké.

Obce v síti ORP Velké Meziříčí budou službu spolufinancovat, a to na základě vzájemné smlouvy. „Smyslem této služby je pokrýt bílá místa na mapě sociálních služeb tak, aby se dostaly i do těch nejmenších obcí našeho regionu," uvedl místostarosta Velkého Meziříčí Martin Kaman.

„Spolufinancování stojí na principu vzájemné solidarity a všechny zapojené obce zajistí pro své občany, aby služba mohla být poskytována ve všech přispívajících sídlech v odpovídající kvalitě a také větším časovém rozsahu. Dojde také ke stabilizaci celého systému poskytování sociálních služeb a k nastartování řešení problematiky stárnutí v celém Kraji Vysočina s dostatečným předstihem. Dohoda všech obcí na spolufinancování je nezbytným a zodpovědným přístupem všech vedoucích představitelů obcí. Jedná se sice o pilotní, ale velmi důležitý projekt, na kterém budeme i v budoucnu dále pracovat," uvedl Michal Drápela, starosta obce Martinice, předseda Mikroregionu Velkomeziříčsko-Bítešsko.

Předvánoční zasedání zastupitelstva schválilo vyhlášení grantového programu města Velké Meziříčí pro terénní pečovatelskou službu 2024. Už 27. června loňského roku schválilo zastupitelstvo města smlouvu o příspěvku na spolufinancování sociálních služeb v síti ORP Velké Meziříčí s obcemi v ORP Velké Meziříčí, kterou se obce zavazují přispět městu Velké Meziříčí částkou 100 korun na jednoho obyvatele a rok. Dosud tuto smlouvu schválilo 45 obcí z celkových 57 (některé ještě budou schvalovat).

Peníze obce uhradí na speciálně zřízený účet města příspěvek za své obyvatele do 31. března, na jednání zastupitelstva města 19. dubna bude předložen návrh rozdělení dotací. Celkový objem peněžních prostředků tohoto programu může dosáhnout částky až 3 720 500 korun.

Terénní pečovatelské službě budou sloužit dva nové elektromobily. Na ty město získalo dotaci ve výši 1 859 000 korun. Na konci roku skončilo výběrové řízení a do jara se objeví ve městě.

Podrobné informace a rady k dalším sociálním službám vám poskytne vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu ve Velkém Meziříčí Marta Muchová tel. 566 781 010, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Petr Chňoupek

Nahoru