Město se mění: Čechovy sady II: Místo pro život

22. 12. 2023

Cechovy sady_II_koncept_final_výtah_web_copy_copyÚzemní studie lokality Čechovy sady II je pro naše město nejtypičtějším příkladem toho, jak promyšlená práce architekta a urbanisty zlepší život obyvatel.

Na toto místo totiž už byl zpracovaný velmi nekvalitní a doslova odbytý návrh, který byl součástí územního plánu. Nekvalitní a odbytý byl v tom, že počítal s nedomyšlenou hrstkou rodinných domů, téměř nahodile poskládaných v husté síti ulic kolem budoucího centra služeb a obchodů, a uzavřel lidem cestu do mimořádně hezkého a vlastně jediného kousku přírody v tom místě. Jednoduše řečeno: lidé by si postavili domek, kolem kterého by musel projet každý, kdo by jel do tamního obchodu, a navíc by neměli z tohoto místa ani kam jít třeba vyvenčit pejska.

Tuto studii jsme nechali zpracovat znovu, tentokrát odborně. Ukázalo se, že rokli na okraji sídliště lze snadno proměnit v odpočinkový park s dobrodružnými prvky pro děti, rodinné domy lze snadno koncentrovat do klidné části a obklopit je zelení a navíc sem lze umístit i řadové domy a bytovky se zelenými vnitrobloky zahrádek a dokonce s dostatkem parkování.

Místo velmi nepříjemného místa tak vzniká skutečná další městská čtvrť, která budoucím obyvatelům nabízí pohodlí, klid, výhledy do zeleně a zároveň komfortní blízkost všeho zázemí města.

Nejlépe je to vidět na číslech. Zatímco původní plán počítal s 85 rodinnými domy a 220 byty v bytovkách, ve kterých by žilo 763 lidí, podle nové studie může mít lokalita bezmála 1500 obyvatel v 33 rodinných domech, 282 řadovkách, 375 bytech v bytových, 336 bytech v multifunkčních a 90 bytech v řadových domech. A co je na tom nejlepší: i když se počet obyvatel čtvrti zdvojnásobil, všichni budou mít paradoxně více místa, více odpočinkových ploch, daleko větší podíl zeleně a lepší služby přímo v místě.

Petros Martakidis

Seriál Město se mění představuje jedenáct velkých i malých změn ve Velkém Meziříčí, jedenáct atraktivních investičních záměrů města, jedenáct staveb s viditelným účinkem.

Některé z projektů jsou již v procesu, jiné brzy budou anebo jejich čas přijde ve chvíli příhodnějších dotačních příležitostí a finančních možností města. Všechny jsou však realistické a mají šanci na uskutečnění.

Nahoru