Město se mění: Muzeum v sýpce

24. 11. 2023

sypka webBývalá městská sýpka přímo v těsném sousedství Náměstí je naším trochu pozapomenutým a skrytým pokladem. Je to velkorysý prostor v malebné budově, který přímo vybízí k tomu, aby jej naše muzeum využívalo pro své rozšíření.

Návrh počítá s celkovou opravou (mimořádně zachovalé stavby), vybouráním novodobých příček a přístavbou, ve které bude spojovací schodiště a zázemí pro muzeum.

Není ovšem vyřešené, kudy bude do nových expozic přístup. Sýpka je za dnešní Dózou a dá se k ní přijít přes dvůr. Ovšem daleko pohodlnější by to bylo z levé strany luteránského gymnázia. To je však v soukromém vlastnictví Muzea Kodet, což by přímo vybízelo ke spolupráci obou institucí. Město proto bude s majiteli luteránského gymnázia o budoucích formách kooperace muzeí jednat. Na dohodu zbývá dost času, protože obnova sýpky pro využití muzeem je závislá na finančních možnostech městského rozpočtu, případně vnějších zdrojích peněz, tedy dotacích.

Petros Martakidis

 

Seriál Město se mění představuje jedenáct velkých i malých změn ve Velkém Meziříčí, jedenáct atraktivních investičních záměrů města, jedenáct staveb s viditelným účinkem.

Některé z projektů jsou již v procesu, jiné brzy budou anebo jejich čas přijde ve chvíli příhodnějších dotačních příležitostí a finančních možností města. Všechny jsou však realistické a mají šanci na uskutečnění.

Nahoru