Žádost o dotaci se ukončuje, aby světla byla lepší

17. 11. 2023

344594677 1445199316284346_8721710831809654648_n_webZastupitelstvo města na svém říjnovém zasedání rozhodlo ukončit žádost o dotaci na realizaci 2. etapy rekonstrukce veřejného osvětlení. Důvod? Město chce lepší světla, která budou přívětivější jak k lidem, tak k životnímu prostředí.

Město vzneslo požadavek na snížení náhradní teploty chromatičnosti z původní hodnoty Tc = 2700 K na 2200 K nebo využití LED čipu PC Amber (cca 1800 K). Tento požadavek má zásadní dopad na již přidělenou dotaci, který znamená odmítnutí stávající dotace, přepracování projektových dokumentací, zpracování nového energetického posudku a zpracování nové žádosti o dotaci z Národního plánu obnovy. Navíc dojde i ke spojení druhé a třetí etapy.

„Nyní jsou v projektu navržena LED svítidla 2700 K (teplota náhradní chromatičnosti). Což je typ svítidla, který generuje i značné množství modrého světla. Čím nižší chromatičnost, tím je negativní vliv na životní prostředí nižší, samozřejmě je třeba sledovat i spektrální složení. Doteď jsme měli sodíkové výbojky s náhradní teplotou chromatičnosti cca 1800 K až 2000 K, které jsou z pohledu vlivu na životní prostředí nejméně negativní," říká Jan Oulehla, který zpracoval věcné připomínky k současnému projektu. Staré sodíkové jsou sice nejlepší, ale mají obrovskou spotřebu elektrické energie (cca 5x větší), což není ani ekologické, ani ekonomické.

„Pokud změníme teploty, budeme patřit k několika málo městům, které snižují své světelné znečištění a zároveň šetří elektrickou energii. Oproti LED 2700 K je LED PC Amber i LED 2200 K méně energeticky úsporná a zároveň je mírně dražší. I přes drobné rozdíly je energetická úspora oproti současnému stavu výrazná," říká Jan Oulehla a dodává: „Máme oranžové město! Lidé jsou na tento typ osvětlení zvyklí. Nová navrhované světla budou mít menší negativní vliv na životní prostředí, a to i životní prostředí člověka, jeho psychiku a zdraví a navíc, veřejné osvětlení nebude oslňovat."

Nyní bude následovat změna generelu veřejného osvětlení, přepracování projektové dokumentace a zpracování a podání nové žádosti o dotaci z Národního plánu obnovy.

Petr Chňoupek

Nahoru