Starosta odemknul synagogu a zve k její návštěvě

5. 9. 2023

P1125484Starosta Alexandros Kaminaras dnes symbolicky ukončil nedůstojnou éru nové synagogy. Osobně odstranil ceduli zvoucí k levnému nákupu a odemknul zámek u vstupních vrat. Zájemcům bude otevřena příští středu.

Synagoga je prázdná a čeká na své nové, lepší využití. Starosta si prohlédl prázdné prostory, které byly ještě před nedávnem zaplněné regály se zbožím. To viselo a leželo všude, na schodištích, oknech, v patře na zemi. A dnes bylo vše perfektně uklizené, nikde ani papírek. Poslední nájemce, vietnamský obchodník, před svým odchodem odvedl kus práce.

P1125446„Klobouk dolů,“ poznamenal Alexandros Kaminaras, když spatřil prázdný prostor, a dodal: „Čeká nás však ještě spousta další práce venku, kolem budovy. K tomu bych chtěl pozvat i veřejnost. Kdo bude chtít prohlédnout si vnitřek synagogy nebo třeba i pomoci s úklidem náletových dřevin, zarostlého okolí, bude mít příležitost příští středu.

Nová synagoga bude otevřena 13. září od 15 hodin všem zájemcům o prohlídku i pomocníkům, kteří budou mít chuť přiložit ruku k dílu a podílet se na očistě jednoho ze symbolů našeho města.

Martina Strnadová

Nahoru