Darovací smlouva je podepsaná, synagoga patří městu

28. 6. 2023

P1110567Nová synagoga ve Velkém Meziříčí změnila majitele a patří městu. Po desetiletích jednání, hledání vhodného využití i peněz na opravu město přijalo dlouhodobou nabídku Židovské obce Brno a budovu i s pozemkem od ní převzalo do svého vlastnictví zadarmo na základě darovací smlouvy. Učinilo tak zásadní krok k navrácení důstojného využití jednoho ze symbolů města.

 

 

P1110564Převzetí synagogy schválilo zastupitelstvo města na svém zasedání 27. června a darovací smlouvu podepsali starosta Alexandros Kaminaras s předsedou Židovské obce Brno Jáchymem Kanarkem dnes.

„Považuji to za významné rozhodnutí. Děkuji také zástupcům Židovské obce Brno za vstřícnost a dobré vztahy. Dohodli jsme se, že změnou majitele naše spolupráce nekončí. Chtěli bychom propojit Starou i Novou synagogu a pozemky mezi nimi v jeden živý celek,“ uvádí starosta Alexandros Kaminaras a dodává: „Naším cílem je Novou synagogu pozvolna oživovat, začít ji plnit přednáškami, koncerty, výstavami, promítáním filmů, workshopy, happeningy či charitativními akcemi. Vším, co obhájí budoucí investici, kterou objekt skutečně vyžaduje. Jsem přesvědčen, že je naší morální povinností to všechno udělat, aby se synagoga stala nedílnou součástí společenského života ve městě a důstojně odkazovala na početnou židovskou obec u nás.“

„Dohodli jsme se na bezplatném převodu synagogy i na jejím budoucím využití pro kulturní účely, a to v duchu židovských tradic a podle zásad neodporujících judaismu a původnímu účelu stavby. Završujeme tak mnohaleté úsilí o vhodné a smysluplné naplnění budovy, které bude odpovídat nejen významu této kulturní památky, ale i potřebám a zájmům města a jeho obyvatel,“ potvrdil předseda Židovské obce Brno Jáchym Kanarek.

Využití synagogy k občasným akcím její stav umožňuje. Dle stavebně-technického průzkumu je budova stabilizovaná. Ovšem bez nákladné rekonstrukce se do budoucna neobejde. „V dohledné době to ale nebude. Máme rozjetou rekonstrukci zimního stadionu, čeká nás knihovna a náměstí. To jsou velké investice,“ říká starosta.

Novogotická synagoga z roku 1868, již dle návrhu architekta Augusta Prokopa postavil Václav Roučka za 25 tisíc zlatých, plnila svůj účel do roku 1940. Tehdy byla poškozena nacistickými vandaly a od roku 1943 využívána jako týlové skladiště německé armády. Po druhé světové válce pak sloužila jako sklad několika subjektů, a to až do roku 1991. V současné době je v ní tržnice s levným asijským zbožím. Ta skončí nejpozději do dvou měsíců.

Martina Strnadová

Nahoru