Synagogu přebírá město. Čeká ji důstojnější využití

27. 6. 2023

 

P1110532Nová synagoga ve Velkém Meziříčí mění majitele, bude patřit městu. O převzetí budovy i s přilehlým pozemkem od Židovské obce Brno do vlastnictví města rozhodli zastupitelé na svém dnešním jednání. Smlouvu o převedení synagogy podepíše starosta Alexandros Kaminaras s předsedou Židovské obce Brno Jáchymem Kanarkem zítra.

„Začíná dlouholetá cesta k obnově tohoto objektu, který si ji bezpochyby zaslouží. Bereme si na sebe velké břímě, ale jsem přesvědčen, že je naší morální povinností to udělat a navrátit jednomu ze symbolů našeho města důstojnost,“ uvedl starosta města Alexandros Kaminaras.

Stavebně-technický stav budovy umožňuje její využívání k občasným akcím, například výstavám, workshopům, koncertům nebo happeningům, nicméně do budoucna bude nutná její rekonstrukce.

Novogotická synagoga z roku 1868, již dle návrhu architekta Augusta Prokopa postavil Václav Roučka za 25 tisíc zlatých, plnila svůj účel do roku 1940. Po druhé světové válce pak sloužila jako sklad několika subjektů, a to až do roku 1991. V současné době je v ní tržnice s levným asijským zbožím. Ta nyní skončí.

Martina Strnadová

Nahoru