Výstavba na Hliništích má pravidla. Pozemky se začnou prodávat v říjnu

14. 6. 2023

P1108498Pravidla pro výstavbu domů a informace o možných formách prodeje pozemků lidem představil starosta Alexandros Kaminaras na veřejné prezentaci územní studie lokality Hliniště III. Pozemky se začnou prodávat nejdřív v říjnu, zájemci se mohou hlásit už teď.

Veřejné projednání proběhlo v úterý 13. června v Jupiter clubu. Zájem o informace týkající se nově vznikající rezidenční lokality na Hliništích byl velký, lidé zaplnili koncertní sál. „Chceme nastavit jasná pravidla pro výstavbu a vytvořit prostředí takové, aby se v něm obyvatelům dobře žilo. Nechceme nikoho omezovat, naším cílem je, aby lokalita vypadala dobře, a to nejen na Hliništích. Slušné úrovně stavební kultury hodláme dosahovat i jinde ve městě,“ uvedl starosta Kaminaras.

VM Hliniste_dr11Na Hliništích přibude jedenadvacet nových stavebních pozemků o průměrné velikosti kolem tisíce metrů čtverečních. „Jejich cena bude zřejmá až po dokončení stavby, což je na konci srpna. Je možné, že se dostaneme na 3.000–3.500 korun za metr, ale cenu mohou ponížit zastupitelé, kteří rozhodnou i o formě prodeje,“ sdělil starosta s tím, že to může být v dražbě nebo třeba pevně danou cenou za konkrétní pozemek, o který se pak bude mezi více zájemci losovat. Zájemci o koupi pozemku se mohou hlásit přímo na starostův e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. . „Možná jde o jednu z posledních možností, neboť dle strategického plánu města už by na okrajích Velkého Meziříčí individuální rodinné bydlení vznikat nemělo,“ připomněl Kaminaras.

Rezidenční lokalita Hliniště III je v nadmořské výšce 460–500 m n. m. Dvacet jedna pozemků je rozloženo na ploše 3,6 hektaru. Docházková vzdálenost do centra města je kolem 15 minut. A jaká bude regulace výstavby? Je daná stavební čára 6 metrů od hranice pozemku, na níž musí stát minimálně jedna fasáda domu. Minimální vzdálenost mezi domy činí 8 metrů. Je daný vjezd na pozemek, proti kterému bude umístěna případná garáž. Domy budou mít ploché střechy s maximálním sklonem 5 stupňů, mohou být i dvoupodlažní a vysoké maximálně 8 metrů. „Chceme omezit i termín trvání stavby tak, aby po delší době stavební ruch neomezoval už zabydlené majitele okolních pozemků,“ doplnil radní Tomáš Bílek. Pravidla pro výstavbu regulují i materiály, barevnost fasády, oplocení, terénní úpravy, řeší veřejnou zeleň. „Lokalita by měla mít klidného, harmonického ducha, nechceme žádné kontrasty. Nehodláme omezovat stavebníka, jen mu nastavit mantinely,“ uzavřel Alexandros Kaminaras.

Lidé se v diskusi zajímali o řešení průchodů z ulice Za Horou, zajíždění popelářů, termín prodeje pozemků i o to, zda budou obyvatelé Velkého Meziříčí zvýhodněni. „Nebudou a dle zákona ani nemohou být zvýhodněni,“ vysvětlil starosta.

Martina Strnadová

 

Nahoru