Snižovat pohledávky se městu daří

21. 6. 2023

DSC 0427_TinaNeuhrazené pohledávky za bytové a nebytové prostory jsou pro každé město problém, se kterým se snaží bojovat. Není to jednoduché a některé staré pohledávky už ani není na kom vymáhat. Velké Meziříčí je však v úsilí snižování dluhu dlouhodobě úspěšné.

K 5. dubnu letošního roku činily pohledávky z nájmů bytů 945.744 korun. Z toho celých 919.379 korun dluží bývalí nájemci a 26.365 korun nájemci stávající. Pohledávky má však město i z prostor nebytových. K 31. březnu to bylo 267.393,43 korun.

Je to hodně peněz a nelehká situace. Metody, jak peníze do městské pokladny vracet, však jsou. To je jasné i z přehledu pohledávek. V něm se můžeme vrátit až do roku 2012, kdy dluh z nájmů bytů činil 1.885.465 korun (nyní v podstatě polovinu 945.744 korun). Pohledávky za nájem nebytových prostor se nejvíce vyšplhaly v roce 2020, a to na 479.820,76 korun. Nyní se jedná o částku 267.393 korun, přičemž 96 % této částky činí dluh bývalého nájemce restaurace v budově Obecník.

Proč je Velké Meziříčí ve vymáhání pohledávek úspěšné, nám prozradila Magdaléna Kašparová, vedoucí odboru správy majetku a bytů: „Důležité je vzniku pohledávek od počátku předcházet. To vyžaduje neustálou péči o naše nájemce a při téměř 500 bytech to představuje spoustu času a úsilí. S novými nájemci se nájemní smlouvy uzavírají na dobu určitou jednoho roku a v bezproblémových případech se automaticky prodlužují vždy o jeden rok. To umožňuje městu snadnější způsob, jak se s neplatiči rozloučit," popisuje metodu Magdaléna Kašparová a pokračuje: „Samotné pohledávky kontrolujeme každý měsíc. Když zjistíme nedoplatek, kontaktujeme nájemce a zjišťujeme důvod. Může jít o nízký limit nastavený na bankovním účtu, ale také o výpadek příjmu z důvodu nemoci či ztráty zaměstnání. V takovém případě nájemce informujeme o možnosti čerpání sociálních dávek nebo ho zkontaktujeme s kolegyněmi z odboru sociálních věcí a zdravotnictví. Když však někdo neplatí bez vážného důvodu a situace se ani po zaslání písemné upomínky nezlepší, nezbývá nic jiného než takového hříšníka vystěhovat. S již vzniklými dluhy se pak vypořádává kolegyně JUDr. Javůrková z finančního odboru, která využívá veškeré možné nástroje, aby zajistila jejich návrat do městského rozpočtu."

Jan Uher

Nahoru