Lidé se sklonili před oběťmi holokaustu

19. 5. 2023

 

P1095626Patnáct nových Kamenů zmizelých přibylo v chodnících Velkého Meziříčí. Nesou patnáct jmen, patnáct příběhů se špatným koncem.

Osudy židovských spoluobčanů, kteří zahynuli ve vyhlazovacích táborech nacistů, si Velkomeziříčští připomněli včera, 18. května, při slavnostním odhalení kamenů. To se konalo právě v den, kdy roku 1942 vyjel z Třebíče transport Av, jenž odvezl 83 meziříčských Židů do Terezína.

Lidé se při té příležitosti sešli na Rozkoši, aby uctili památku všech, kteří nepřežili holokaust. „Nelze si reálně představit šest milionů mrtvých, ale šest milionů našich blízkých ano,“ uvedl Jáchym Kanarek, předseda Židovské obce Brno, a zdůraznil, že položení Kamenů zmizelých je připomínkou černých kapitol historie nás všech.

„Transportem odjelo 83 spoluobčanů, ale celkový počet obětí genocidy našich sousedů, rodáků je přes čtyři stovky,“ upřesnil historik a archivář Martin Štindl a připomněl ty, jejichž jména jsou vyryta v nově položených kamenech. Jde o rodinu doktora Schücka a manžele Schnabelovy z Vrchovecké 74, Mořice Himmelreicha z Rozkoše 90, rodinu Müllerových ze Sokolovské 250, rodinu Beckových a Irenu Swartzovou z Novosadů 1186. „Dagmar Schückové bylo teprve dvanáct let, když stanula na rampě vyhlazovacího tábora v Lublinu,“ dodal Štindl.

Aby lidé jména v kamenech mohli přečíst, musejí sklonit hlavu. Sklánějí se tak i před každou z obětí. Učinili tak všichni, kdo se včerejší akce zúčastnili. Zástupci města, židovské obce a další desítky Velkomeziříčských, kteří společně prošli ulice, kde jsou nové kameny položeny. Atmosféru akce podtrhla hudba a zpěv souboru HaChucpa a recitace gymnazistů.

Martina Strnadová

Památník velkomeziříčských obětí holokaustu

Nahoru