Dobrovolní hasiči zasahují nejčastěji u požárů

11. 5. 2023

P1093609

Velkomeziříčští dobrovolní hasiči vyjíždějí k požárům i nehodám, pomáhají stavět protipovodňové stěny, odklízejí popadané stromy, pořádají akce pro veřejnost nebo třeba cvičí s dětmi a mládeží. S veškerou jejich činností, technikou i stavem budovy se seznámili radní při pracovní návštěvě hasičské zbrojnice.

Činnost zásahové jednotky a celého Sboru dobrovolných hasičů Velké Meziříčí, techniku i stav budovy hasičské zbrojnice představil radním starosta SDH Stanislav Kratochvíl ve středu 10. května. Vysvětlil rozdíly v práci i financování sboru dobrovolných hasičů a jejich profesionálních kolegů z hasičského záchranného sboru, které si mnozí pletou, nebo je vůbec nerozlišují. Ve Velkém Meziříčí možná i proto, že oba sbory sídlí v jedné budově Nad Gymnáziem. Nicméně to se časem změní, protože hasičský záchranný sbor by se měl v budoucnu přestěhovat na spojku mezi obchvatem a Třebíčskou ulicí, poblíž hřiště s umělým povrchem, kde by mělo vyrůst jejich nové zázemí. „Vyhlížíme okamžik přestěhování profesionálních hasičů a nabízí se otázka, zda jej nepojmout jako příležitost k zamyšlení nad stavem hasičské zbrojnice. Společenská úloha dobrovolných hasičů je nezanedbatelná a prostory spolu s nimi hojně využívá i veřejnost,“ uvedl místostarosta Martin Kaman při procházení budovy. Ne vše je totiž v nejlepším pořádku – opravy budou potřebovat okna, vlhký sklep i střecha. Nicméně není to nic, co by hasičům bránilo v činnosti.

Jedenadvacetičlenná zásahová jednotka SDH zvládla za loňský rok 47 zásahů, nejčastěji u požárů, pak následuje technická pomoc, tedy odklízení stromů nebo třeba čerpání vody ze sklepů a výjezdy k dopravním nehodám. Počítají se i taktická cvičení. Šest poplachů bylo planých. „Chodíme normálně do práce a přitom jsme na telefonu. V případě mimořádné události dostaneme zprávu z krajského informačního a operačního střediska a do deseti minut musí naše družstvo vyjet k zásahu. V noci, když je klid, tak to stíháme i do 4–5 minut,“ informoval radu města zástupce velitele zásahové jednotky Pavel Kohout. Dobrovolné hasiče vozí k zásahům dvě Tatry CAS, dodávka, osobní auto. Využívají i další techniku. „Máme i speciální vysavač. Vzali jsme ho zrovna včera k požáru bytu ve Velké Bíteši, kde jsme po uhašení vysávali vodu. Je to výborný pomocník,“ pochvaluje si Stanislav Kratochvíl. „Skvělá je i naše cisterna na pitnou vodu, kterou vozíme kontejnerovým vozidlem. Hodí se nejen pro hasiče, ale i pro veřejnost při nějaké mimořádné příležitosti,“ doplnil ho Martin Šišpela, člen zásahové jednotky.

Sbor dobrovolných hasičů je neodmyslitelnou součástí společenského dění v obcích a městech. Nejinak ve Velkém Meziříčí, kde funguje již od roku 1871. Pořádá hasičský ples, soutěže v požárním útoku, memoriály, dětský den, staví hranici na pálení čarodějnic. „Vyklízeli jsme před demolicí prostory starého domova důchodců či třeba jatek,“ uzavírá Kratochvíl.

Martina Strnadová

Nahoru