Ve svitu již svítá na lepší časy

5. 5. 2023

Svit 03_copyJak již Velkomeziříčsko napsalo, letošní pouťové slavnosti se budou odehrávat na dvou místech oddělených řekou a frontou domů. Na náměstí bude prostor pro kulturu a setkávání a ve Svitu, čili neoficiálním parkovišti budou kolotoče a další klasické pouťové atrakce. Koncepce, která zajistí vzájemné neomezování a nerušení se.

Starostliví občané se však ptají, jaká pouť na nezpevněném povrchu Svitu bude? Odpověď je nasnadě. Pouťové atrakce se na podobných místech stavějí zcela běžně v mnoha obcích po celé republice. Povrch parkoviště bude srovnán podobně, jak ho technické služby upravují průběžně během celého roku. Konkrétně nám to řekl jednatel technických služeb Jaroslav Mynář: „Povrch srovnáváme průměrně jednou za čtrnáct dní frézovanou drtí. Jiná technologie není možná vzhledem ke struktuře povrchu, podloží a možnostem TS. Jeden zásah vyjde na 2.500 až 3.000 korun, což znamená okolo 80.000 korun na rok."

Na lepšení časy však přece jen svítá. „Připravujeme výběrové řízení na zhotovitele, který by se pustil do oprav komunikací ve Velkém Meziříčí. A mezi ty je zahrnutá i příjezdová cesta na parkoviště ve Svitu." Popisuje nám aktuální stav Antonín Šilhavý, vedoucí Oddělení investorské činnosti. „Bude to jen jednoduchá úprava, která však alespoň v úseku příjezdové cesty uleví od permanentního zasypávání obnovujících se děr. Nezpevněný povrch necháme strhnout, vytvoříme vrstvu z frézované drtě a tuto vrstvu zpevníme asfaltovým nástřikem. I takováto technologie však vyžaduje vyšší teploty, a proto musíme s opravami počkat na teplejší počasí."

Prostor navíc není v majetku města, takže radikálnější řešení ani není možné. Vizi pro využití tohoto pro město významného prostoru radnice zatím hledá.

Jan Uher

Nahoru