S jarem začne nejen výsadba květin

9. 5. 2023

Bašta-maceškyZima je definitivně za námi, jaro v plném proudu. Zeptali jsme se Jaroslava Mynáře, jednatele technických služeb, jak zimu hodnotí z pohledu svých zaměstnanců.

„Abychom udrželi silnice i chodníky ve slušném stavu, museli jsme ven celkem pětadvacetkrát. Z toho bylo 18 takzvaných velkých výjezdů (multikáry, sypače, pluhy, malotraktory) a 7 malých (jenom kontrola a dosypání malou technikou). To nás stálo 1800 litrů motorové nafty. Na údržbu komunikací, které spravuje město, letos padlo 39 tun posypové soli, 144 t drti a 147 t písku. Kromě soli, která se rozpustila, jsme museli písek a drť zase uklidit při jarním blokovém čištění. Každý den jsme zametli 5 až 8 tun posypového materiálu," popisuje Jaroslav Mynář.

Tím práce na komunikacích nekončí. „Jako každý rok prověřila zima nedokonalost povrchů. Objevilo se množství výtluků, které je třeba rychle opravit. A mám dobrou zprávu. Technické služby pořídily nový stroj – pilu, kterou výtluk s rozbitými okraji vyřízneme a opravu balenou směsí provedeme do pevných a rovných okrajů. Záplaty by tak měly být mnohem trvanlivější," pochvaluje si J. Mynář.

Jaro však neznamená jen úklid ulic a opravy jizev ze zimy. Toto roční období přináší péči o vegetaci. Zahradní architektka Tereza Axmanová nám nastínila plán výsadby: „První, co mě napadá, je podlouhlý záhon u kruhového objezdu blízko ulice Pod Hradbami. Dříve tam byly pokryvné jalovce a nyní ta plocha čeká na osázení nízkými keři, trvalkami a trávami," popisuje plány města architektka a pokračuje: „Další větší akce je nová výsadba před ZUŠkou na Poříčí. Nyní hledáme dodavatele, zatím tedy není jasné, zda se podaří realizovat tuto akci nyní, nebo až na podzim." Každopádně se jedná o výsadbu skupiny kvetoucích keřů kalin a mochnovců, které budou tvořit záda ke stávajícímu posezení s lavičkami. Plocha bude doplněna žlutě kvetoucími denivkami, narcisy, sněženkami a tařicí. Vše je laděno ve žluto­‑bílé kombinaci, kterou na podzim vystřídá červená barva bobulí stávající aleje jeřábu.

Třetí akce, která bude mít několik fází, je prostor u městských hradeb, tzv. Šebestián. Nyní na jaře je naplánována výsadba dvou nových stromů platanů javorolistých a celková úprava terénu. Na podzim přibydou kolem stromů kruhové výsadby ladoněk, které by další rok brzy z jara vytvořily pod stromy modré prstence. „Právě na výsadbu podzimních cibulovin bychom rádi pozvali veřejnost," dodává Axmanová.

zima

 výjezdů 

drť (t)  

písek (t)

sůl (t)

2022/23  25  144  147  39
2012/13  68  809  335  46
2017/18  53  407  225  50
2015/16  29  155  198  32

Jan Uher

Nahoru