Další kameny připomenou oběti holokaustu

9. 5. 2023

P1520994Ve Velkém Meziříčí přibude patnáct Kamenů zmizelých, které připomínají osudy židovských spoluobčanů. Jejich slavnostní odhalení proběhne 18. května.

Zatím třináct kamenů, tedy mosazných kostek s vyrytými jmény a dalšími údaji o obětech nacistického režimu v Meziříčí je na ulicích Novosady, Rozkoš a Hornoměstská. Jsou vsazeny v chodníku před domy, v nichž tito lidé žili. První série kamenů byla odhalena loni při příležitosti 80. výročí třebíčského transportu značeného Av, který 18. května roku 1942 odvlekl 83 meziříčských spoluobčanů do Terezína. Dalších patnáct kamenů bude letos slavnostně odhaleno na ulicích Rozkoš, Novosady, Sokolovská, Vrchovecká ve stejný den, tedy ve čtvrtek 18. května v 18 hodin. Akce bude zahájena na Rozkoši za účasti představitelů Židovské obce Brno a města Velké Meziříčí. Atmosféru akce podtrhne židovská hudba v podání souboru HaChucpa.

Jde o symbolickou připomínku obětí rasového pronásledování, kterých se vztahem k Velkému Meziříčí, tedy rodáků, obyvatel, uprchlíků, domovských příslušníků, bylo několik stovek. „Hmotný památník ve městě dosud chybí, proto se tyto oběti snaží postupně představovat alespoň virtuální Památník velkomeziříčských obětí holocaustu, který byl spuštěn loni," říká vedoucí velkomeziříčského pracoviště Moravského zemského archivu Martin Štindl.

Martina Strnadová

 Pozvánka KZ_1

Nahoru