Pozemky na Hliništích zdraží nevyhovující zemina

25. 4. 2023

P1035099Nové stavební pozemky na Hliništích budou asi o tři sta tisíc korun dražší. Dle zátěžových zkoušek totiž nelze využít zeminu z výkopů ke stavbě komunikace. Nahradí ji proto štěrk.

V lokalitě Hliniště III vzniká jedenadvacet nových stavebních pozemků o velikosti zhruba tisíc metrů čtverečních. Cena za jeden se zvedne na přibližně 2.300.000 korun, a to zejména v důsledku negativního výsledku zátěžových zkoušek zeminy, která původně měla přijít zpět do výkopu jako podklad pod komunikaci. Zkoušky však ukázaly, že zeminu nelze zhutnit a bude ji muset nahradit štěrk. „Výsledky zkoušek únosnosti v daném místě se velmi mění, někde vyšly dobře, o kousek dál ne. Podloží je tam velmi rozmanité, což nelze dopředu odhadnout,“ vysvětlil radní Tomáš Bílek, který se účastní kontrolních dnů na stavbě. „Na druhou stranu projekt předpokládal v lokalitě víc skály, než jí tam ve skutečnosti je, takže jsme zase ušetřili na jejím odtěžování,“ dodal Bílek. Přebytečná zemina se nebude odvážet pryč, ale bude využita k úpravě terénu staveniště. Projekt navíc původně počítal s překopem komunikací kvůli napojení plynovodu, bude však stačit protlak. To také sníží náklady.

„Mohli jsme už na začátku v projektu počítat s častým a pravidelným sondováním, abychom věděli dopředu, jaká zemina tam je. Ovšem pak by projekt i rozpočet byly stejně o to dražší,“ uzavírá starosta Alexandros Kaminaras.

Martina Strnadová

P1035079

Nahoru