Velké Meziříčí je třetím nejlepším městem pro byznys

5. 4. 2023

Zleva Alexandros_Kaminaras_Alena_Sterbova_a_Petr_RyskaVelké Meziříčí si v podnikatelském prostředí vede velmi dobře. Je třetím nejlepším městem pro byznys na Vysočině po prvním Humpolci a druhé Jihlavě.

Nechalo za sebou větší města jako Třebíč, Havlíčkův Brod či Žďár nad Sázavou. „Podnikání se u nás daří. Nepochybně za tím stojí participace města s podnikatelským sektorem v rámci tvorby rozvojových a strategických dokumentů,“ říká starosta Alexandros Kaminaras.

Srovnávací výzkum Město pro byznys vyhodnotil Velké Meziříčí jako město s podnikatelským potenciálem do budoucna. Má totiž vůbec nejnižší index stáří, což je podíl osob starších 65 let ku lidem mladším 15 let, a ze všech měst Kraje Vysočina má tedy nejmladší populaci. Rovněž počet obyvatel v rámci regionu nadprůměrně stoupá. Obojí je dobrým signálem pro rozvoj podnikání.

Podle kvality lokality je Velké Meziříčí dokonce na druhé příčce ze všech vysočinských měst. Díky výhodné poloze u D1 je skvěle dostupné. „Na plochy s velkým rozvojovým a investičním potenciálem, jako jsou třeba lokality Čechovy sady II a Svit, pořizujeme územní studie, abychom měli navržena, prověřena a posouzena všechna možná řešení jejich rozvoje,“ dodává starosta. Nové podnikatele navíc láká do regionu fakt, že průměrná měsíční mzda tu nedosahuje vysoké úrovně. Umístit zde svůj byznys je proto pro ně výhodné.

Výzkum Město pro byznys vyzdvihl i práci velkomeziříčské radnice za to, že vynakládá dostatečné finanční prostředky zejména do oblasti kultury i sportu.

Martina Strnadová


Celkové pořadí – Město pro byznys 2022

1. Humpolec

2. Jihlava

3. Velké Meziříčí

4. Třebíč

5. Havlíčkův Brod

6. Pelhřimov

7. Žďár nad Sázavou

8. Nové Město na Moravě

9. Bystřice pod Pernštejnem

10. Telč

11. Světlá nad Sázavou

12. Moravské Budějovice

13. Chotěboř

14. Pacov

15. Náměšť nad Oslavou

Nahoru