Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko má nové předsednictvo

21. 3. 2023

faucet-3240211Zástupci členských obcí si dne 15. 3. 2023 zvolili nové předsednictvo Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko. V devíti členném předsednictvu zasednou dvě ženy a čtyři „nováčci".

Předsednictvo SVK Žďársko povede Ing. Radek Zlesák, radní města Žďáru nad Sázavou. Starosta Velkého Meziříčí, Ing. arch. Alexandros Kaminaras, je 1. místopředsedou. Dalšími místopředsedy jsou místostarosta Nového Města na Moravě Stanislav Marek a starosta Bystřice nad Pernštejnem Mgr. Martin Horák. Dalšími členy předsednictva jsou: Ing. Markéta Lavická (Velká Bíteš), Ivo Rohovský (Měřín), Ing. Dagmar Zvěřinová (Lhotka), Ivo Klimeš (Křižanov), Libor Pokorný (Rožná).

„I přesto, že je v předsednictvu relativně hodně nových členů, chci jako předseda plynule navazovat na dobrou práci toho předchozího." uvedl nově zvolený předseda Ing. Radek Zlesák.

SVK Žďársko v současné době připravuje odkanalizování místní části Velkého Meziříčí – Olší nad Oslavou, obcí Dobrá Voda a Jabloňov. V místní části Žďáru nad Sázavou – Radonín – již realizace probíhá. Studie se zpracovává pro obce v okolí Křižanova (Horní a Dolní Libochová,
Kozlov, Sviny, Kadolec a Kundratice).

„Občané ve větších městech jsou spokojeni s kvalitou vody nebo kanalizací. Chci se zaměřit na odkanalizování nebo vyřešení nedostatku čisté vody v menších obcích nebo místních částech větších měst." poznamenal předseda Ing. Radek Zlesák.

Evropské fondy (OPŽP 2021-2027) nabídnou v následujících čtyřech letech řádově několik nižších desítek miliard na odkanalizování a výstavbu nových vodovodů. 

„Region příliš dlouho držel prvenství ve vysoké ceně vody a zvlášť v dnešní době vysoké inflace je nutné přijmout všechna relevantní opatření a tím i vyvinout tlak na nižší zvyšování vodného a stočného. Dává smysl instalovat fotovoltaické panely do svých areálů a tím snížit spotřebu elektrické energie." uzavřel předseda Zlesák.

Tisková zpráva Svazu vodovodů a kanalizací Žďársko

Nahoru