Z obchodního centra ke kulturní komunitě. Nad proměnou synagogy ve Velkém Meziříčí

2. 6. 2022

1 Concetus_Moraviae_1_1V neděli 5. června od 17.15 hodin proběhne v Jupiter clubu moderovaná debata na téma Proměny mimořádných budov a jejich vliv na život města. Respektovaný publicista Boris Klepal povede s řadou odborníků diskusi o minulém, současném i budoucím osudu Nové synagogy na Novosadech. Jednu z možností využití vzácné budovy naznačí na debatu navazující koncert, který se odehraje od 20:00 hod. ve veřejnosti nepřístupných prostorách Nové synagogy. Vystoupí na něm celoevropsky renomované OK Percussion Duo s programem Homo sapiens – rytmický příběh. Nedělní projekt pořádá hudební festival Concentus Moraviae ve spolupráci s Evropským festivalem filosofie, Židovskou obcí Brno a městem Velké Meziříčí.

2 Concetus_Moraviae_1_2_copy„Charismatické budovy mají sloužit jako estetické majáky města, neměly by na sebe ale upozorňovat pouhým zevnějškem. Podstatné je, aby jimi proudil místní kulturní život a nacházel v nich prostor ke svému rozvoji. Novogotická synagoga ve Velkém Meziříčí slouží už řadu let jako levná tržnice. Situaci se navzdory dlouhodobému úsilí majitele nedařilo zvrátit, ale v současné době už změnu podporuje i město," uvádí moderátor Boris Klepal. Jeho debatními partnery budou velkomeziříčská rodačka a aktivní hybatelka městského kulturního života Eva Kočí Valová, dramaturgyně, spoluorganizátorka literárního festivalu globale° a předsedkyně Brémského sdružení pro česko-německou spolupráci Viktorie Knotková, vedoucí oddělení Projektů veřejného prostoru a soutěží v Kanceláři architekta města Brna a místostarosta Sokola Brno Michal Doležel a architekt a zakladatel projektu FUUZE, člen kolektivu 4AM/Fórum pro architekturu a média, pedagog na Fakultě architektury VUT v Brně Jaroslav Sedlák.

Na debatním odpoledni jsou zdarma vítáni všichni zájemci, kteří dostanou i prostor pro své dotazy.

3 Concetus_Moraviae_1_3_copyHomo sapiens – rytmický příběh

Navazující festivalový koncert proběhne právě v prostorách synagogy: vynikající OK Percussion Duo tvořené již od roku 2007 výraznými perkusionisty, Martinem Opršálem a Martinem Kleiblem svůj program nazvalo Homo sapiens – rytmický příběh. Prostřednictvím improvizací a autorských děl hraných na nemelodických i melodických bicích nástrojích zazní příběh zvuku a rytmu. Příběh, který se zrodil na úsvitu lidských dějin díky dvěma kamenům a který zní dodnes, kdy nám ho předávají složité inteligentní perkuse současnosti.

S podtitulem letošního ročníku festivalu Cestou od kořenů k budoucnosti skvěle ladí i záměr protagonistů večera představit na koncertě dvojici svých žáků, vycházející hvězdy scény bicích nástrojů Tomáše Javoru a Kryštofa Vašíčka.

Podrobné informace o projektu naleznete na www.festivalcm.cz.

Concentus Moraviae

 

Nahoru