V Meziříčí se už pošestnácté sejdou špičky společenského myšlení

30. 5. 2022

P1220913Už prvního června se opět po roce pro veřejnost otevřou pomyslné brány tradičního Evropského festivalu filozofie. Ten se ve Velkém Meziříčí koná každoročně, letos už šestnáctým rokem.

„Letošní festivalové bloky návštěvníkům nabídnou přednášky a debaty například o energetické, kybernetické a potravinové bezpečnosti, vědeckém výzkumu a jeho využití, střetu veřejného a soukromého zájmu i architektuře ve veřejném prostoru. Jak je naším zvykem, složitá společenská témata přináší špičky ve svých oborech, přístupná co nejširšímu spektru diváků. Naše dlouholeté festivalové snažení se totiž snaží vrátit filozofickou debatu tam, kde vznikla – na agoru, ulice a náměstí," přiblížil program ředitel festivalu Milan Dufek.

Během festivalových dní tak lidé mohou ve Velkém Meziříčí potkat třeba předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, českou protikovidovou tvář číslo jedna Petra Smejkala, známého popularizátora vědy Zdeňka Hostomského anebo publicistu Mariana Kechlibara. Se svými příspěvky vystoupí celkem čtyřiadvacet přednášejících.

Šestnáctý ročník festivalu má ústřední téma Soukromé vs. Veřejné, a to se prolíná do všech přednáškových bloků. Diskuse se zcela jistě dotknou nejaktuálnějších témat ze všech možných úhlů pohledu, ale stranou nezůstanou i témata obecnější – v programu jsou i přednášky o vůních ve starověku nebo třeba ochutnávka kulinárně upraveného hmyzu.

„Po loňském velkém úspěchu filozofické kavárny, tedy přednáškového bloku v prostředí skutečného kavárenského ruchu, jsme letos kavárnu zopakovali. Lidé budou moci přijít na ranní posezení s filozofií po oba víkendové dny festivalu," doplnil Milan Dufek.

Festival každým rokem nabízí i doprovodný program v podobě koncertů, divadelních představení a pohádek pro děti. Ani letošek nebude výjimkou. Kočovná filozofická divadelní společnost přiveze opět jedno ze svých svérázných představení a dalším unikátním počinem je otevření jinak nepřístupných prostor nové synagogy pro netradiční koncert, který je zároveň součástí velkého cyklu Concentus Moraviae.

Evropský festival filozofie probíhá každé léto ve Velkém Meziříčí už od roku 2007. Během uplynulých patnácti ročníků přivedl do města nejen špičky z akademické, politické i společenské sféry, ale hlavně desetitisíce návštěvníků. Ostatně živá debata se samotným publikem je pro velkomeziříčský festival typická a také kvůli ní má akce v akademickém prostředí mimořádně vysokou oblibu.

Festival organizuje velkomeziříčské kulturní centrum Jupiter club, s. r. o., odbornými garanty jsou Filosofický ústav Akademie věd České republiky a Filozofická fakulta Masarykovy univerzity. Partnery jsou pak Město Velké Meziříčí, Kraj Vysočina, Akademie věd České republiky, Centrum pro teoretická studia při UK Praha a AV ČR a řada dalších institucí.

Program a témata festivalu určuje programový výbor, složený z představitelů jmenovaných akademických organizací.

Milan Dufek, ředitel festivalu

www.festivalfilozofie.cz

EFF 22_copy

Nahoru