Studie napoví, zda je možné postavit pumptrack na Paloukách

18. 5. 2022

P1500424Jak v budoucnu využít volný prostor podél řeky a zpřístupnit jej veřejnosti? Na tom již delší dobu pracuje vedení města. Možnosti využití nedávno naznačili studenti Fakulty architektury ČVUT. Nyní vedení města spolu s ředitelem příspěvkové organizace Sportoviště VM, Michalem Hořínkem, prověřuje možnost stavby pumptracku vedle koupaliště.

Na Paloukách mezi protipovodňovou zdí a řekou Balinkou jsou pozemky města, které v budoucnu mohou nabídnout kvalitní zázemí pro volnočasové aktivity. „Prvním krokem je zajištění hydrotechnického výpočtu, na jehož základě se dozvíme, zda nám takové terénní úpravy, které pumtracková dráha pro kola vyžaduje, hned vedle řeky povolí Povodí Moravy. Pracujeme s variantou částečného zapuštění pumptracku do terénu tak, abychom nesnížili zádržnou kapacitu záplavových luk u řeky a získali kladné stanovisko právě od Povodí Moravy. Pokud jej získáme, tak můžeme pokračovat v dalších částech projektu," uvedl starosta města Alexandros Kaminaras.

Ještě v letošním roce chce město postavit menší pumptrack spolu s parkourovým a workoutovým hřištěm mezi Základní školou Školní a Oslavickou. „Pumptrack vedle koupaliště bude náročnější a větších rozměrů, nabídne více zatáček, sekci s velkými skoky pro náročnější triky atp. Jeho poloha navíc může výborně fungovat s provozem koupaliště, kdy si děti můžou užít den u vody a zároveň i na kole. Ten menší u základních škol se naopak bude soustředit na mladší věkovou skupinu, na zdokonalování se v ovladatelnosti jízdy na kole. Menší skoky však rovněž umožní. Jeho silnou stránkou bude poloha u dopravního hřiště a mezi školami. Jsem proto přesvědčen, že pokud se v budoucnu podaří zrealizovat oba dva, tak to bude ku prospěchu volnočasového sportu dětí, mládeže, ale i dospělých," dodal Michal Hořínek, ředitel Sportoviště VM.

Meziříčští jsou tak zase o kousek blíž k trávení volného času u řeky.

Zuzana Najtová

Nahoru