Zdolávat překážky na hřišti? Meziříčí nabídne nové možnosti

10. 3. 2022

P1170190Za parkovištěm mezi Základní školou Školní a Oslavická vznikne ještě v letošním roce parkourové a workoutové hřiště doplněné pumptrackovou dráhou. „Chceme rozšířit nabídku sportovišť pro děti a mládež. Venkovní posilovna i v poslední době velmi populární pumptrack mají potenciál stát se atraktivní pro dospělé, dospívající a také všechny děti, které rády jezdí na kole a koloběžce," uvedl starosta města Alexandros Kaminaras.

Prázdný prostor mezi školami, kde stálo pár košů na discgolf, ožije parkourem, workoutem a pumptrackem. Všechny zmíněné sportovní aktivity mají stejný cíl – vytáhnout nejen děti ven a přimět je sportovat. Další nespornou a lákavou výhodou je setkávání lidí se společným zájmem. Cvičit nebo překonávat překážky mohou všechny věkové kategorie, myšleno však bylo zejména na děti a mládež ve věku 8 až 18 let, pro které bylo dosud ve městě málo volnočasových sportovních ploch. Asfaltová dráha, venkovní posilovna i překážky by měly vzniknout ještě v letošním roce. Finanční prostředky, které vyčlenili zastupitelé z přebytku loňského roku, může doplnit některá z dotací, o níž bude žádat město ve spolupráci s příspěvkovou organizací Sportoviště VM. „S realizací projektu začneme ještě letos, teď se chystáme vyhlásit soutěž na zhotovitele. Máme v plánu souběžně usilovat o finance z dotačních titulů vypsaných Krajem Vysočina a Nadací ČEZ," uvedl fáze projektu ředitel Sportoviště VM Michal Hořínek.

Parkour je umění přemístit lidské tělo přes různé překážky, co možná nejefektivněji, nejrychleji, plynule a nejpřímější cestou.
Workout je sportovní aktivita zaměřená na využití vlastní váhy těla při cvičení na veřejných hřištích.
Pumptrack je uměle vytvořený okruh pro jízdu na kole, který je tvořený vlnkami a klopenými zatáčkami.

Zuzana Najtová

Snímek obrazovky_2022-03-08_v_18.07.378

Nahoru