Nezaplatili jste pokutu? Můžete přijít o registrační značku

21. 1. 2022

interval zelené_vlny_copyNezaplatit se nevyplácí! Tak zní název policejní kampaně upozorňující na novou pravomoc policistů a celníků, kteří mohou při silniční kontrole vyžadovat zaplacení dosud neuhrazených pokut za dopravní přestupky. Za nevyřízenou pokutu může policie registrační značku zadržet a dát na vůz i botičku. Změna v legislativě má za úkol zlepšit vymahatelnost pravomocně uložených pokut.

Od 1. ledna 2022 vešla v platnost novelizace zákonů o policii a celní správě umožňující zadržování registračních značek. Tato novela umožňuje v případě nedoplatku na pokutě za přestupek řidiče či provozovatele vozidla Policii ČR, Celní správě ČR a městské policii zadržet tabulku registrační značky a zabránit v další jízdě motorového vozidla.

Odebrání registrační značky může řidič zabránit tím, že na místě strážníkům neuhrazený dluh uhradí. V žádném případě nelze za zadrženou registrační značku vozu vydat jinou registrační značkou.

Informace na jaké přestupky a na které osoby se změna vztahuje, včetně odpovědí na nejčastější dotazy, naleznou řidiči na oficiálním webu Ministerstva vnitra ČR v sekci Bezpečnost silničního provozu.

Lucie Málková

police-4566193

Nahoru