V Meziříčí se vytřídily bezmála 4 tuny jedlých olejů a tuků

5. 1. 2022

P1430647Třídit jedlé oleje a tuky má smysl, poslouží dál k výrobě biopaliv nebo elektrické energie. „Za rok 2021 se ve městě Velké Meziříčí podařilo do speciálních nádob určených pro sběr jedlých olejů a tuků sesbírat 3,866 tun tohoto odpadu. Společnost FRITEX, s. r. o., která ve městě sběr tohoto odpadu provádí, nabízí tento odpad po jeho zpracování výhradně k průmyslovému využití.

Končí jako surovina k výrobě biopaliv nebo jako přísada do paliv a na bioplynové stanici jako vstupní surovina k výrobě elektrické energie," uvedla Zdislava Fialková z odboru životního prostředí.
Olej je potřebné do kontejnerů házet v řádně uzavřené plastové láhvi. „Všem, kteří použité jedlé oleje a tuky třídí, děkujeme. Je ale zároveň třeba použité oleje do nádob odkládat správně. Často se totiž stane, že někteří sice doma oleje vytřídí, ale do nádob je vyhodí ve skleněném obalu nebo v plastových obalech bez šroubovacího uzávěru – pouze přiklopené víčkem. Takto dochází ke znečištění sběrných nádob a ke znehodnocení celého jejich obsahu," dodává Bc. Fialková, která dále specifikuje, jak správně olej a tuk v domácnosti likvidovat:
• Určitě ho nevylévejte do odpadu, tím ho ucpáváte. S tuky a oleji po smažení by se mělo nakládat jako s odpadem. Olej po vychladnutí nalijte trychtýřem přes sítko do PET lahve a řádně ji uzavřete! Až PETKU naplníte, odneste ji na sběrné místo ve městě a vložte (opravdu řádně uzavřenou) do naší označené sběrné nádoby.
• Sběr není určen pro motorové a jiné mazací oleje. Ty patří do sběrného dvora jako nebezpečný odpad.

Nádoby určené pro sběr použitých jedlých olejů a tuků jsou umístěny na stanovištích v těchto lokalitách:
Bezděkov, Bezručova, Čechova, Čermákova, Družstevní, Gen. Jaroše, Hornoměstská, K Buči, K Novému světu, K Rakůvkám, Kolmá, Nad Kunšovcem, Nad Sv. Josefem, Nad Tratí, Oslavická, Pionýrská, Sluneční, Strmá, Školní, U Statku, U Světlé, Zahradní, Záviškova, MČ Lhotky, MČ Mostiště, případně také na sběrném dvoře Technických služeb VM, s. r. o.

Zuzana Najtová

Nahoru