Proč máme ve městě kolony?

29. 9. 2021

doprava soc_site_velkomeziricsko2Kolony v ranní a odpolední špičce a dlouhé čekání na křižovatkách. Tak vypadá doprava v našem městě v posledním měsíci. Proč? A nedalo se tomu alespoň částečně předejít?

Dopravní problémy mají dvě základní příčiny. Sešla se totiž velká oprava mostu na Třebíčské s opravou kanalizace na Oslavické a konec prázdnin, lépe řečeno – začátek školního roku. Druhou příčinou je pak fakt, se kterým nikdo nic neudělá – Velké Meziříčí má pouze dva hlavní tahy: průjezd Praha – Brno a směr Třebíč. Pokud je jeden z těchto dvou tahů uzavřen, všichni musí po tom druhém.

Oprava mostu na Třebíčské ale skončí už 31. října a tím skončí i dopravní komplikace. „Stavba běží tak, jak má a nic nenasvědčuje tomu, že by tento termín neměl platit," říká starosta Alexandros Kaminaras.

Opravu mostu, která má na svědomí největší potíže, město zahájilo hned s letními prázdninami. „Chtěli jsme co největší část práce udělat v době, kdy lidé nemusí své děti vozit do škol," vysvětlil starosta Kaminaras a dodal: „Stejně tak jsme chtěli po SVAKu, aby kanalizaci na Oslavické opravil o prázdninách, protože jde o příjezd ke dvěma velkým školám. Jejich projektant ale neodevzdal práci včas a tak naše snaha přišla vniveč. Samozřejmě, že nám to způsobilo tyto dopravní potíže. Je to ale bohužel něco, na co nemá město vliv."

ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:

1. Proč jste se začátkem školního roku uzavřeli ulici Oslavickou u největší školy ve městě?

Opravu kanalizace na Oslavické nedělá město. Dělá ji Svaz vodovodů a kanalizací Žďársko. Město naopak chtělo, aby SVAK pracoval hlavně přes letní prázdniny. To by bylo přece logické. Oni to ale zkrátka „nestihli". Můžeme se na ně zlobit, ale nedá se s tím nic dělat.

2. Proč neotevřete ulici Nábřeží, abyste ulehčili přetížené Sokolovské?

Je to naopak. Na radnici přišla stížnost od obyvatel Nábřeží (kam je vjezd povolen pouze dopravní obsluze – tím se rozumí hlavně obyvatelé), že tudy lidé objíždí kolonu a ohrožují bezpečnost. Faktem je, že Nábřeží je velice úzké a není stavěné na zvýšený provoz.

3. Proč jste vypnuli semafory na největších křižovatkách ve městě? Vždyť se teď na hlavní silnici už vůbec nedá vjet!

Na křižovatce Vrchovecká měly semafory od 20. do 24. září poruchu. Vypnuli jsme tedy i křižovatku u Sv. Josefa, abychom dopravní režim sjednotili v celé trase. Ukázalo se, že to dopravě pomohlo – kolony z centra zmizely. Proto jsme chtěli tento stav i prodloužit, ovšem bez vydání kladného stanoviska dopravního inspektorátu a odboru dopravy není dlouhodobé vypnutí semaforů mimo poruchu možné. Prověříme tedy alespoň prodloužení intervalu zelené na hlavní silnici.

Opravy silnic, mostů a kanalizací se musí vždy provádět za provozu. Uzavírky tedy nikdo nedělá samoúčelně a jaksi „naschvál", jen to bez nich nejde. Ale problémy skončí a po nich budeme mít všichni odměnou – opravenou ulici.

Redakce

 

 

Nahoru