Obyvatelé v Meziříčí třídí odpad velmi dobře, prokázala to krajská soutěž

11. 5. 2021

topVelké Meziříčí obsadilo v soutěži „My třídíme nejlépe" stupně vítězů. V kategorii nad 5 000 obyvatel, do které město patří, vyhrála Telč, na stříbrném stupni vítězů se umístilo právě Velké Meziříčí a třetí skončila Velká Bíteš.

Zásadním kritériem pro hodnocení hlavní soutěže je množství vytříděného separovaného odpadu (papír, plast, sklo, nápojový karton, kovy) přepočtené na jednoho obyvatele města. Kraj Vysočina soutěž vyhodnocuje na základě dat získaných od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., která zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.

Každoročně získá Meziříčí od společnosti EKO-KOM, a.s. odměny za vytříděné složky komunálního odpadu. Za loňský rok se jednalo o odměny ve výši 2 200 205 korun, které se vždy využijí zpět v odpadovém hospodářství města. „Chtěla bych občanům poděkovat za jejich přístup ke třídění separovaného odpadu. Následná recyklace a využití správně vytříděných obalů má zásadní vliv na životní prostředí. Když už odpad vznikne, má jeho třídění smysl," uvedla s vděkem Zdislava Fialková z odboru životního prostředí.

Mimo správné třídění, které je primární pro recyklaci a znovuzpracování odpadů, je zásadní zejména prevence vzniku odpadů.

Jak může běžná domácnost předcházet vzniku zbytečných odpadů? Možností se nabízí mnoho.

  • Například nepoužívat jednorázové sáčky, nádobí na jedno použití, igelitové tašky nebo PET láhve.
  • Nakupovat se dá bez obalu nebo do vlastních krabiček a nEKOnečných sáčků.
  • Nevyhazovat věci, které jsou funkční, můžete je darovat či vyměnit.

Zuzana Najtová

 

Nahoru