Řeku má lemovat rekreační zóna. Návrhy vytvoří budoucí architekti

17. 2. 2021

P1270454Podél řeky Balinky vznikne nová odpočinková zóna. Vše odstartovala možnost nákupu pozemků v oblasti Palouky, kterou zastupitelé odsouhlasili na svém zasedání 15. prosince 2020. Právě při diskuzi se zastupiteli představil starosta města Alexandros Kaminaras možnosti využití zahrnující pumptrack, cyklostezku či stezku pro pěší. „Město zvané Meziříčí musí mít důstojné nábřeží. Právě na Paloukách je nivelita břehu pro tento účel ideální," říká Kaminaras.

Celý úsek od koupaliště až do areálu bývalého Svitu nabídne volnočasové aktivity a smysluplné propojení celé lokality. Podnětné návrhy, ze kterých město může načerpat inspiraci, vytvoří studenti fakulty architektury Českého vysokého učení technického. Starosta Kaminaras jako bývalý absolvent právě této fakulty využil své kontakty a dohodl s vysokou školou bezplatnou spolupráci v rámci zimního semestru. „Vše se mělo uskutečnit už v rámci jarních měsíců, ale vzhledem k epidemické situaci jsme se dohodli na podzimním termínu. Budoucím architektům poskytneme podporu při zpracování tématu a nabídneme tolik potřebnou praxi. Na oplátku očekáváme inspirativní návrhy pro rozvoj Velkého Meziříčí," doplnil Kaminaras. Studie zpracují studenti z ateliérů spadajících pod ústav urbanismu, který vede renomovaný profesor Jan Jehlík  z jeho obsáhlých pracovních a odborných zkušeností zmíníme například Palác Zdar v Ústí nad Labem. Stavba za zhruba 300 milionů korun, která vzešla z architektonické soutěže, vyrostla v roce 2008 a je dodnes považována za příklad prvotřídní architektury.

Oživit prostor mezi Balinkou a protipovodňovou zdí se pokusila už na přelomu srpna a září zastupitelka Ivana Bíbrová. Její iniciativu spočívající v umístění dřevěných pobytových palub v blízkosti řeky podpořili radní i pro letošní rok.

Zuzana Najtová

 

Nahoru