Velké Meziříčí vyvěsilo historickou vlajku Běloruska

26. 8. 2020

Belorusko titNa budově velkomeziříčské radnice vlaje historická běloruská vlajka s rudým pruhem uprostřed dvou bílých vodorovných pásů. Velké Meziříčí se tak symbolicky připojilo k dalším českým městům, která vyjadřují solidaritu s běloruskou občanskou společností protestující proti průběhu prezidentských voleb v zemi.

Vyvěšením historické běloruské vlajky město vyjadřuje podporu občanům Běloruska v oblasti respektování a dodržování základních lidských práv. „Tímto aktem podporujeme běloruskou občanskou společnost, která volá po zahájení politického dialogu, jehož vyústěním by byl život v demokratickém právním státě. Považuji za důležité vyjádřit alespoň touto symbolickou formou nesouhlas s totalitním režimem v Bělorusku a připomenout důležitost svobodných voleb," říká k podpoře prodemokratických snah, které volají po zamezení jakýchkoliv projevů násilí státní moci vůči společnosti, starosta města Alexandros Kaminaras.

Nynější protesty v Bělorusku začaly poté, co funkci prezidenta podle oficiálních údajů obhájil Alexandr Lukašenko. Kritici Lukašenka však označili volby za zfalšované. Při potlačení následných demonstrací brutálně zasáhla proti prezidentovým kritikům policie. Její zásah celosvětově odsoudili politici mnoha zemí.

Bílá vlajka s rudým pruhem uprostřed se používala pro Běloruskou lidovou republiku v roce 1918, než se země stala sovětskou republikou. Znovu pak po získání nezávislosti v letech 1991 až 1995. Nyní je symbolem protestů proti Lukašenkovi. Oficiální státní vlajka Běloruska je aktuálně červenozelená s bočním dekoračním pruhem a hodně připomíná vlajku Běloruska v době, kdy bylo součástí někdejšího Sovětského svazu.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru