Velké Meziříčí uctí památku Milady Horákové

26. 6. 2020

VlajkaV sobotu 27. června uplyne 70 let od popravy Milady Horákové. Právnička a politička byla v komunisty zinscenovaném procesu 8. června 1950 odsouzena k trestu smrti za velezradu. Oběsili ji 27. června na nádvoří pankrácké věznice. Po své smrti se stala symbolem boje za demokracii a politických procesů 50. let minulého století.

V souvislosti s výročím vykonstruovaného politického procesu s doktorkou Miladou Horákovou se vedení města v čele se starostou Alexandrosem Kaminarasem připojuje k uctění její památky a k iniciativě Milada 70: Zavražděna komunisty.

„V pátek 26. června, den před samotným výročím, budeme prostřednictvím městského rozhlasu vysílat audiokoláž, která vznikla z autentických nahrávek soudního procesu a z dopisů, jež Horáková napsala ve vězení před popravou své rodině," přiblížil starosta Kaminaras. Nahrávka zazní dvakrát, konkrétně ve 12:35 a 14:35.

Z tohoto důvodu také po oba dva dny vlaje na budově radnice černá vlajka. „Na události padesátých let minulého století nesmíme zapomínat. Naopak je velmi důležité si tato zvěrstva totalitních praktik připomínat," doplnil Kaminaras.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

____________________________________________

Milada Horáková se narodila 25. prosince 1901. Po studiu práv vedla na pražském magistrátu oddělení sociální péče. Působila v ženském hnutí, byla členkou sociálních spolků. Za války se zapojila do odboje, byla za to v roce 1944 odsouzena k osmi letům vězení. Po válce byla zvolena poslankyní za národně socialistickou stranu. Mandát po komunistickém převratu v únoru 1948 na protest složila. Zatčena byla 27. září 1949. Později byla obviněna z velezrady a spiknutí. Politický proces se 13 členy údajné ilegální skupiny skončil v režii sovětských poradců v červnu 1950 pro Horákovou rozsudkem smrti. Milost pro ni žádali světoznámé osobnosti, například Albert Einstein, sama Horáková požádat odmítla. Její popel skončil neznámo kde.

 

Nahoru