Obyvatelé Velkého Meziříčí třídí odpad skvěle, dokazují to výsledky krajské soutěže

6. 4. 2020

třídený odpadV tradiční soutěži obcí „My třídíme nejlépe" obsadilo Velké Meziříčí stupně vítězů. Ve skupině nad 5 000 obyvatel, do které město patří, vyhrála Telč, na stříbrném stupni vítězů se umístilo právě Velké Meziříčí a třetí skončila Velká Bíteš.

Zásadním kritériem pro hodnocení hlavní soutěže je množství vytříděného separovaného odpadu (papír, plast, sklo, nápojový karton, kovy) přepočtené na jednoho obyvatele města. Kraj Vysočina soutěž vyhodnocuje na základě dat získaných od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, a. s., která zajišťuje třídění, recyklaci a využití obalového odpadu.

Ve vedlejších soutěžích se hodnotí největší výtěžnost v jednotlivých komoditách (papír, plast, sklo). Ani v těch se však Velké Meziříčí neztratilo a se ziskem dvou prvních příček ve výtěžnosti plastu a skla dokázalo zodpovědnost místních domácností ve třídění odpadu. „Jsem hrdý na občany Velkého Meziříčí za projev zodpovědného přístupu vůči životnímu prostředí," dodal starosta města Alexandros Kaminaras.

top

Město obdrželo od společnosti EKO-KOM, a.s. za rok 2019 odměny ve výši 2 070 608 korun za vytříděné složky komunálního odpadu. Od listopadu loňského roku třídí nově obyvatelé Velkého Meziříčí i jedlé oleje a tuky. „Chtěla bych občanům poděkovat a zároveň apelovat na správné třídění odpadních jedlých tuků a olejů. Jedlé oleje a tuky je třeba do speciálních popelnic vhazovat v řádně uzavřených plastových láhvích (ne ve skleněných obalech), potom totiž hrozí znečištění celého obsahu nádoby," poděkovala a upozornila občany Zdislava Fialková z odboru životního prostředí.

Zuzana Najtová

 

Nahoru