Vyvěšením vlajky Velké Meziříčí vyjádřilo solidaritu s Tibetem

10. 3. 2020

Vlajka pro_TibetNa více jak osmi stech radnicích 10. března vlají tibetské vlajky. Město Velké Meziříčí si vyvěšením vlajky připomíná povstání, při němž v roce 1959 zahynulo více než 80 tisíc Tibeťanů a statisíce lidí zemřely v následujících dnech ve vězení, pracovních táborech, nebo se staly obětí hladomoru.

Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině 90. let v západní Evropě s cílem poukázat na dlouhodobé porušování lidských práv v Tibetu. Kořeny povstání sahají do počátku 50. let, kdy armáda komunistické Číny vnikla na tibetské území a zabrala jej.

Česko se ke světové akci na podporu Tibetu aktivně připojilo poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice. „Přestože jsem v době schvalování akce Vlajka pro Tibet ještě ve vedení města nebyl, plně s touto iniciativou souhlasím. Považuji za důležité v zemi, která zažila čtyřicet let totality, vyjádřit podporu občanům žijícím v atmosféře strachu a dlouhodobého porušování základních lidských práv," komentoval celosvětovou kampaň starosta města Alexandros Kaminaras.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru