Zástupci Velkého Meziříčí navštívili bulharskou Provadii

2. 10. 2019

titVe dnech 19. září až 22. září 2019 navštívili starosta města Josef Komínek a zastupitelé Mgr. Josef Prokop a Ing. František Komínek východobulharské město Provadia, které leží přibližně 50 kilometrů od Černého moře.

Návštěva proběhla na základě oficiálního pozvání starosty města Provadia Ing. Filcho Fileva. Hlavním cílem návštěvy bylo projednání vzájemné spolupráce mezi zástupci obou měst. Během pátečního programu proběhlo na radnici jednání s vedením města Provadia, na kterém si zástupci měst navzájem představili svá města, porovnali fungování místních samospráv a seznámili se s problematikou zejména v oblasti školství, sociálních služeb, kultury a sportu. Poté program pokračoval prohlídkou místního gymnázia, které se zaměřuje na výuku digitálních technologií, a následně střední školy specializované na cestovní ruch a gastronomii. V odpoledních hodinách navštívili instituce poskytující sociální služby pro zdravotně hendikepované občany. Další den následovala prohlídka pevnosti Oveč, která tvoří dominantu nad městem Provadia, a také si všichni měli možnost prohlédnout archeologické naleziště nejstaršího města a centra na výrobu soli, které vzniklo přibližně 4500 let před naším letopočtem. Poslední den návštěvy přijala delegace z Velkého Meziříčí pozvání hostitelů na zahájení folklórního festivalu místních spolků v obci Dobronina, spojené s prohlídkou místního muzea mapující historii života v této obci.

Na závěr návštěvy starosta města Josef Komínek poděkoval za pozvání i pečlivě připravený program a pozval zástupce Provadie na oficiální návštěvu Velkého Meziříčí v roce 2020. Výsledkem by mělo být podepsání memoranda o partnerství a spolupráci obou měst. Poděkování patří Milanu Todorovi, který se po celou dobu návštěvy staral o překlad.

Michaela Hudková, tisková mluvčí

Nahoru