Spanilá jízda sportovních vozů: Splnili si svůj sen a chtějí to dát vědět

11. 6. 2019

kaipanPo roce se na silnice regionu vrací kompletní sestava sportovních vozů postavených v minulých čtyřech letech žáky technických škol zřizovaných Krajem Vysočina. Už v pondělí 17. června se vydá 14 auťáků na týdenní cestu s třinácti naplánovanými zastávkami tak, aby se prací náctiletých budoucích konstruktérů mohlo pokochat co nejvíce zvědavců, ale hlavně žáků základních škol včetně rodičů. „Projekt Postav si svoje auto nám v posledních letech skutečně hodně pomáhá s naplněností technických oborů. Oslovujeme hlavně kluky, kteří od školy čekají víc, než jen to co je předepsáno ve výukových plánech a osnovách. Odměnou je jim pak, jak sami říkají, vítr ve vlasech, a to doslova," říká Jana Fialová, radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu.

 

Spanilá jízda sportovních vozů středních škol z Vysočiny letos měří 260 km. Kolona pojede od 17. do 21. června za běžného provozu. „Z minulých let víme, že ostatní řidiče hodně zajímáme, a tak na trase avizujeme mírné zdržení, protože chápeme, že si nás řidiči ostatních aut potřebují prohlédnout," upozorňuje Terezie Doleželová z odboru školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina. Třináct zastávek bylo vybráno tak, aby se s automobily mohly seznámit i děti, které k tomu v minulosti neměly příležitost – proto byla jako depa vybrána prostranství před základními školami nebo městská náměstí.

Spanilé jízdy sportovních vozů středních škol Kraje Vysočina se budou v roce 2019 účastnit:

Střední škola průmyslová, technická a automobilní Jihlava se svými dvěma ostře červenými sporťáky
Česká zemědělská akademie v Humpolci s bílo zeleným krasavcem
Hotelová škola Světlá a Střední odborná škola řemesel Velké Meziříčí (zelený vůz)
Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř (modrý vůz)
Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou (bílý retro + červený sporťák)
Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem (černý a bílý s modrými a žlutými detaily)
Střední škola řemesel a služeb Moravské Budějovice (žlutý vůz)
Střední průmyslová škola Třebíč (černý a zelený vůz)
Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště Pelhřimov (bílo modrý sporťák)

Finále Spanilé jízdy je tradičně na jihlavském polygonu, kde společnost Bosch Diesel Jihlava pro všechny týmy připravila tradiční Grand Prix Kaipan. Tedy závod ve zručnosti a soutěž konstruktérů. Ve hře je nádherný putovní zlatý, metr vysoký pohár. Zatím naposledy zdobil posádku HŠ Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí.

Jitka Svatošová

kaipani

 

Nahoru