Kraj Vysočina dostane další peníze na výměnu kotlů. Více než 247 milionů bude rozdělovat už od podzimu

12. 5. 2019

krajMinisterstvo životního prostředí pošle na Vysočinu další kotlíkové dotace na výměnu starých neekologických zdrojů tepla v domácnostech.

Kraj dostane z Operačního programu životní prostředí celou požadovanou částku ve výši 247,7 milionu korun, což by mělo pomoci s výměnou nejméně 2 378 kotlů. „Výzvu k předkládání žádostí vyhlásí kraj na přelomu září a října letošního roku. Stejně jako v minulých kolech budou lidé moci předkládat žádosti o podporu do doby, než budou peníze rozdělené," sdělil náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Pavel Pacal.

Na rozdíl od předchozích dvou výzev už nebude možné čerpat dotaci na kotle na uhlí, a to ani kombinovaný kotel spalující vedle uhlí také biomasu. Nadále budou podporovány pouze kotle na biomasu s ruční i automatickou dodávkou paliva, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle. Informace ohledně vyhlášení podmínek třetí výzvy kotlíkových dotací na Vysočině budou zveřejněny nejpozději v září v novinách Kraj Vysočina a rovněž na www.kr-vysocina.cz/kotliky.

Typ zdroje

Max. dotace

Plynový kondenzační kotel

95 000 Kč

Kotel na biomasu - ruční podávka paliva

100 000 Kč

Kotel na biomasu - automatická podávka paliva

120 000 Kč

Teplené čerpadlo

120 000 Kč

Kraj Vysočina rozdělil v prvním a druhém kole kotlíkových dotací peníze na 4 764 výměn stacionárních spalovacích zdrojů, a celkově dosud vyplatil přes 480 milionů korun. Zatímco v prvním kole kotlíkových dotací byl na Vysočině mezi veřejností největší zájem o kombinovaný kotel na uhlí a biomasu, ve druhém kole se pořizovaly především kondenzační plynové kotle a tepelná čerpadla.

Iveta Fryšová, odbor regionálního rozvoje
Krajský úřad Kraje Vysočina
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Nahoru