Hlavním operačním prostorem vojenského cvičení Dark Blade 2019 bude 22. základna vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou

11. 5. 2019

54228747 412331582647339_1880222118231146496_nVojenské vrtulníkové cvičení zaměřené na vzájemnou spolupráci mnohonárodnostních jednotek pod záštitou European Defence Agency proběhne na území České republiky.

Cvičení je pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA), není to tedy alianční cvičení, ale cvičení Evropské unie.
Hlavním úkolem mezinárodního cvičení Dark Blade 2019 bude plánování a realizace mnohonárodních vrtulníkových operací.

Od 9. května do 3. června 2019 se na českém území poprvé uskuteční mezinárodní vrtulníkové cvičení Dark Blade 2019, které se koná na základě usnesení vlády ČR číslo 817 ze dne 3. prosince 2018. Do cvičení bude zapojeno celkem 30 kusů letecké techniky včetně 18 zahraničních vrtulníků a 1150 cvičících, z toho 350 příslušníků armád partnerských zemí – Belgie, Německo, Slovinsko, Polsko a Maďarsko. Itálie a Nizozemí se budou cvičení účastnit jako pozorovatelé.

„Chtěli bychom procvičit široké spektrum činností, například mise COMAO, transportní lety, lety s brýlemi pro noční vidění nebo slaňování. Další neméně důležitou činností je procvičení procedur hostitelské podpory. Pro účely tohoto cvičení se hostitelské role pro jednotky AČR i zahraničních armád ujala 22. základna vrtulníkového letectva," vysvětlil řídící cvičení plukovník Miroslav Svoboda.

Hlavními místy cvičení budou 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec, Vícenice u Náměště nad Oslavou (22. zVrL), vojenské výcvikové prostory Boletice, Libavá, Březina a posádka Bechyně. Přelety letecké techniky do těchto prostor budou prováděny z 22. zVrL.

„Mezinárodní cvičení Dark Blade 2019 je pořádané pod záštitou Evropské obranné agentury. Je prvním svého druhu konaném na území ČR a je jedním z nejdůležitějších, které Vzdušné síly Armády České republiky v tomto roce organizují. Je příspěvkem České republiky ke zlepšení a prohloubení obranných schopností Evropské unie," řekl o důležitosti vojenského cvičení velitel Vzdušných sil AČR generálmajor Petr Hromek.

Celkem je potvrzeno 17 vrtulníků z Belgie, Maďarska, Polska, Německa, Slovinska a 8 vrtulníků Vzdušných sil Armády ČR. Počet zhruba 1200 cvičících tvoří 300 vojáků zahraničních armád a okolo 900 českých vojáků. Do cvičení budou zapojeny téměř všechny složky Armády ČR.

Třítýdenní cvičení má za úkol prohloubit mezinárodní spolupráci při přípravě a plánování letů s taktickým námětem. Předpokladem pro úspěšné provádění mnohonárodních vrtulníkových operací je použití společných standardních operačních postupů vytvořených Evropskou obrannou agenturou v rámci partnerského programu Helicopter Exercise Programme (HEP).
Cvičení je plně v gesci Armády České republiky, řídícím prvkem je Velitelství Vzdušných sil. Koordinaci bude mít na starosti 22. základna vrtulníkového letectva. Právě schopnost hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám je dalším z hlavních cílů cvičení.

Upozornění pro občany:
Nejjintenzivnější letové úsilí je plánováno v pracovních dnech od 20. května do 31. května 2019 v čase od 9 hodin až do 23 hodin. Ve dnech pracovního klidu může dojít k přeletům letecké techniky mezi operačními prostory. Lety v nočních hodinách budou omezeny na minimum.

Michaela Hudková

OVERVIEW Oblasti

Nahoru