Hlavním železničním dopravcem na Vysočině zůstanou České dráhy

3. 4. 2019

Image4Hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek a generální ředitel Českých drah Miroslav Kupec dnes v Jihlavě podepsali smlouvu o zajištění drážní základní dopravní obslužnosti na Vysočině na dalších 10 let.

„Kraj Vysočina vybral dopravce na základě přímého zadání. Hodnota desetiletého kontraktu je 6,3 miliardy korun. Hned na konci letošního roku se České dráhy zavazují aktivně vstoupit do integrace regionální dopravy a zapojit se do jednotného odbavování cestujících.

Plánována je modernizace vozidlového parku," informoval hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek. České dráhy budou v grafikonu 2019/20 provozovat regionální železniční dopravu v závazku Kraje Vysočina na celkem 600 (569) kilometrech železničních tratí s výkonem 4,3 mil. vlakokilometrů (vlkm). V loňském roce využilo jejich služeb jen na Vysočině 10 milionů cestujících.
V Kraji Vysočina bude národní dopravce zajišťovat spoje na všech tratích, kromě turistických vlaků na trati 243. Díky nové dlouhodobé smlouvě může pokračovat v další modernizaci vozidel. Nejpozději od jízdního řádu 2023/2024 proto nasadí nová vozidla, která výrazně zvýší spolehlivost a komfort cestování. „Konkrétně se má jednat o pořízení šesti elektrických jednotek o kapacitě cca 145 míst k sezení a devíti motorových jednotek o kapacitě 120 míst k sezení. Nové soupravy budou klimatizované, bezbariérové, a to včetně WC, vybavené Wi-Fi sítí, bude možné jimi cestovat pohodlně s kočárky a zákazníkům bude k dispozici také audiovizuální informační systém," upřesňuje Miroslav Kupec, předseda představenstva a generální ředitel ČD.


Tisková zpráva kraje Vysočina

 

 

 

 

Nahoru