Hasiči na Vysočině mají nové resuscitační figuríny

8. 3. 2019

Figuríny

Profesionální hasiči na všech stanicích v kraji mají od prosince loňského roku velmi užitečné pomůcky. Jedná se o resuscitační figuríny, které dosud byly pouze na některých stanicích v kraji. Nové figuríny, dospělá osoba a dítě, slouží k nácviku resuscitace a umožňují ověřit správnost základních parametrů ventilace a nepřímé srdeční masáže. Jsou zároveň kompatibilní se simulátorem nácviku použití automatických externích defibrilátorů, které mají hasiči na všech stanicích v kraji již několik let.

V případech, kdy jsou hasiči na místě mimořádné události, kde došlo k zástavě oběhu jako první, je nutné, aby efektivně poskytli první pomoc. Nácvik na figurínách jim umožňuje být na tyto situace dokonale připravení. V rámci odborné přípravy pravidelně prochází tímto nácvikem každý profesionální hasič. Vedení nácviku jim poskytují speciálně vzdělaní lektoři z řad hasičů. Na každé stanici v kraji je alespoň jeden takto vzdělaný lektor - absolvent kurzu neodkladné zdravotnické pomoci.

„Velkým přínosem bylo pro hasiče hlavně pořízení dětské figuríny. Dříve byly nácviky prováděny pouze na figuríně dospělé, na které nešlo vyhodnotit parametry nepřímé srdeční masáže a umělého dýchání", doplňuje velitel stanice Velké Meziříčí npor. Jiří Doležal.


Kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí

 

Nahoru