Diváci v kině poprvé usedli do nových křesel

29. 1. 2019

IMG 7169

Diváci v kině Jupiter club poprvé vyzkoušeli nová křesla a užili si archivní dokument Dar městu z roku 1977 a film Padesát let organizované kultury ve Velkém Meziříčí, oba z dílny velkomeziříčských tvůrců, i předpremiéru českého filmu Ženy v běhu.

Slavnostní otevření modernizovaného kina v Jupiter clubu proběhlo v neděli odpoledne. Předcházel mu téměř měsíc prací na stavební úpravě stupňů v kinosále, položení nových koberců a výměně křesel.

Kino v budově nynějšího Jupiter clubu na náměstí, jež byla postavena roku 1977, bylo uvedeno do provozu hned následující rok (1978). „Naši předchůdci pod vedení ředitele Ivana Vítka vybudovali, na tu dobu opravdu nadstandardní, kinosál, loutkovou scénu včetně dalších prostor, které jsme donedávna nazývali novou budovou," připomněl historii ředitel Jupiter clubu Milan Dufek. Celé prostory včetně kinosálu až do desáté řady zasáhla v roce 1985 povodeň, a tak musela být zatopená křesla vyměněna. "Od té doby uplynulo již 34 let a s nástupem digitalizace, kterou jsme u nás realizovali v roce 2014, jsou diváky na kino kladeny daleko vyšší nároky. Nejinak v našem městě. Z tohoto důvodu jsem v roce 2017 předložil zastupitelstvu města požadavek na mimořádnou dotaci na výměnu křesel v sále," popsal Milan Dufek. Zastupitelstvo města pak přidělilo Jupiter clubu 1.380.000 korun. Rok nato se Jupiter clubu podařilo získat dalších 300.000 korun z Fondu kinematografie. Původně měla být nová křesla opět sklopná, ale nakonec dostal přednost komfort diváků před vyšším počtem míst v kinosále. Ten se teď o necelou stovku snížil a nyní může v kině usednout 191 návštěvníků. „K úplné spokojenosti nám v kině chybí už jenom jedno, a to je klimatizace," dodal Milan Dufek.

Že je chybějící klimatizace v kině opravdu citelný problém, potvrdil i starosta Josef Komínek. „Proto rada města navrhla vyčlenit z přebytku hospodaření města částku asi 2,2 milionu korun na její zajištění. Věřím, že zastupitelé to podpoří a klimatizace bude ještě letos hotová," uzavřel Josef Komínek.

Martina Strnadová

 

Nahoru