Obce mohou žádat dotace na opravu hřbitovů i drobných sakrálních staveb

10. 1. 2019

chapel

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo dlouho očekávanou výzvu k předkládání žádostí o dotaci na obnovu drobných sakrálních staveb a hřbitovů. Tato dotace je určena pro obce do 3 000 obyvatel a je poskytována až do výše 70 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce. Dolní limit dotace na jednu akci činí 50 tis. Kč, horní limit pak 500 tis. Kč. Uzávěrka příjmu žádostí je 28. února 2019 ve 12 hodin.

Podrobnosti k čerpání dotací na obnovu drobných sakrálních staveb a hřbitovů jsou uvedeny v Zásadách podprogramu, které jsou k dispozici na webových stránkách Ministerstva pro místní rozvoj

Další možností finanční podpory opravy hřbitova (nebo i hrobek a náhrobků), je dotační program Ministerstva kultury – Havarijní program, lze ho však využít jen na objekty, které jsou kulturní památkou. Minimální výše dotace je 120 tis. Kč a je vyžadována minimálně 20% finanční spoluúčast. Návrhy na zařazení akce do programu jsou přijímány do 31. ledna 2019 na místně příslušných územních odborných pracovištích Národního památkového ústavu. Více informací o programu je k dispozici na webových stránkách Ministerstva kultury.

Čerpat dotace na opravu hřbitovů bude možné i z programu Ministerstva zemědělství - Údržba a obnova kulturních a venkovských prvků. Dotace je určena nejen na opravu hřbitovů a hřbitovních zdí, ale lze ji využít i na opravu kapliček, zvoniček, křížových cest, božích muk apod. Primárně je dotace určena pro obce do 2 000 obyvatel a její výše je v rozmezí od 15 000 do 200 000 korun. Podávání žádostí bude možné v termínu od 4. do 22. února 2019. Bližší podrobnosti k programu jsou na stránkách Ministerstva zemědělství.

Daniel Trtík, KrV

 

Nahoru