Pomník bude odhalen v neděli, slavíme celý rok

23. 10. 2018

pomnik odhaleni

Už v neděli 28. října si obyvatelé Velkého Meziříčí připomenou 100. výročí novodobé československé státnosti slavnostním odhalením obnoveného pomníku obětem první světové války.

Program začíná v parčíku ulice Na Lipnici v 16.00. Jeho součástí je nejen hudební vystoupení a recitace, ale také slavnostní promluva Evy Kočí-Valové a projev starosty Josefa Komínka. Po odhalení pomníku představitelé města také slavnostně zasadí v parčíku lípu.

Pomník v minulých měsících prošel celkovou obnovou. Sochař Jiří Marek jej očistil, osadil zepředu novým bronzovým reliéfem hlavy legionáře a zezadu reliéfem kříže. Pomník je nyní uveden do původního stavu, v jakém byl při svém prvním odhalení 28. října 1933.

Oslavy založení československé republiky probíhají v našem městě už celý rok. Stému výročí byl například věnován celý program letošního ročníku Evropského festivalu filozofie. Téma první republiky provázelo letošní velké historické slavnosti na zámku, které pořádá muzeum. Městská knihovna přispěla historickou rozcvičkou paměti a Vlastivědná a genealogická společnosti cyklem tematických přednášek.

Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze přivezla minulý týden do našeho města celodenní prvorepublikový program včetně přednášek a podvečerní procházky městem s připomenutím jeho prvorepublikových památek. Prvorepublikový byl letošní Gastroden i tradiční Den zdraví na náměstí.

Až do 23. listopadu ještě mohou lidé v muzeu navštívit tematickou výstavu o dobových reáliích života našeho města.

-kid-

(Zdroj: Redakce Velkomeziříčsko)

 

Nahoru