Canisterapie je v Nese oblíbená

16. 10. 2018

2017-09-20 15

Uživatelé denního stacionáře Nesa ve Velkém Meziříčí si kromě spousty dalších aktivit, činností a akcí užívají také canisterapii, kdy je uživatelům umožněn intenzivní kontakt se psem, jehož přítomnost má pozitivní vliv na člověka. V Nese probíhá canisterapie většinou dvakrát měsíčně, a to jak individuální, tak i skupinová. Během setkání jsou vždy přítomni uživatelé, paní canisterapeutka se svým psem z organizace Cantes z. p. s. Vysočina a odpovědný pracovník stacionáře.

Individuální formu využívají lidé s těžkým postižením, kdy je uživatel polohován přímo na tělo psa nebo vedle psa. Při bezprostředním kontaktu se psem dochází k uvolňování spasmů, k celkovému zklidnění uživatele a relaxaci. Uživateli je vždy poskytnut dostatek času pro vnímání dané polohy svého těla, prožití si příjemných chvil v těsné blízkosti psa. Uživatelé bývají při kontaktu se psem velmi spokojení, uvolnění a jeho přítomnost si užívají.

Skupinovou formu canisterapie, při které je ve skupině maximálně pět osob, využívají především lidé s lehčím postižením. Uživatelé za přítomnosti psa rozvíjí svoji hrubou motoriku např. aportováním předmětů nebo přetahováním se se psem. Dále pak jemnou motoriku kartáčováním a hlazením srsti psa, nasazováním obojku a vodítka, krmením. Dáváním povelů a gestikulací na psa trénují verbální i neverbální komunikaci. Procvičují si orientaci při společných hrách jako je např. fotbal, hra na honěnou, stopovaná a při poznávání částí těla psa. Účastníci canisterapie si povídají o různých věcech ze života psů, o tom, jak se zachovat, když na ulici potkají cizího psa, nebo co udělat při napadení psem. Pes i paní canisterapeutka jsou mezi uživateli Nesy velmi oblíbení. Všichni se na ně pokaždé velice těší.

Autor: Marie Chytková, pracovník v sociálních službách denního stacionáře Nesa

 

2017-09-20 35ochzr copy

 

 

 

 

 

 

SLAVÍME 25 LET. Slavte s námi.


Oblastní charita ve Žďáře nad Sázavou vznikla v roce 1993. Za dobu své existence se vyprofilovala v organizaci, která poskytuje sociální, zdravotní a humanitární služby lidem v nepříznivé životní situaci. Rovněž nabízí služby podporující fungování rodiny a služby prevence rizikového chování.
To vše prostřednictvím kvalifikovaných pracovníků a dobrovolníků.
Charita je církevní organizací. Její poslání vychází z křesťanských hodnot.
Všech patnáct zařízení a dalších doprovodných poskytovaných služeb působí na území okresu Žďár nad Sázavou.

www.zdar.charita.cz

 

 

Nahoru