Veronika Deketová přivezla z Pekingu třetí místo za fyziku

8. 10. 2018

IMG 5748

Veronika Deketová z Velkého Meziříčí v červenci uspěla na Mezinárodním turnaji mladých fyziků v Pekingu. Se svým týmem získala v konkurenci 32 družstev z celého světa třetí místo, když předtím úspěšně absolvovala regionální a celostátní kola. Ke skvělému výsledku jí blahopřálo vedení města.

„Vážíme se takových talentů, jako jste vy," přivítal ji starosta Josef Komínek a zajímal se o průběh soutěže a další podrobnosti.

„Byla to pro mě obrovská zkušenost. Získala jsem tam spoustu nových znalostí. Zajímavé bylo i setkání s dalšími soutěžícími z celého světa. A samozřejmě, úžasná byla i možnost navštívit Čínu," shrnula Veronika Deketová a popsala náročnou přípravu i samotnou soutěž. „Moje příprava na Čínu trvala v podstatě celý loňský akademický rok. Celý červenec jsem s týmem strávila v laboratořích a za počítačem. Ověřila jsem si, že čím víc času člověk věnuje přípravě, tím výraznější je pak samotný úspěch. Soutěž byla náročná, středoškolské fyzikální znalosti by na ni zdaleka nestačily. Bylo třeba fyziku ovládat tak na úrovni třetího ročníku bakalářského studia," podotkla Veronika, která bude v tomto školním roce maturovat na pražském gymnáziu a zamíří na vysokou školu, samozřejmě studovat fyziku. „Jen zatím nejsem rozhodnutá, zda ve vědeckém nebo technickém směru.

Martina Strnadová

(Zdroj: Redakce Velkomeziříčsko)

IMG 5747-18349-800-600-80

 

Nahoru