Meziříčský hospic se zúčastní Týdne pro mobilní hospice

1. 10. 2018

doma

Domácí hospic Vysočina se zapojí do kampaně Doma. Ta informuje a ukazuje, že DOMA to jde, tedy že existuje možnost péče o svého blízkého s cílem vrátit umírání do domácího prostředí.

Domácí hospic Vysočina působí v okresech Žďár nad Sázavou a Jihlava. "Domácí hospicovou péči jsme v loňském roce poskytli 105 klientům, k tomuto číslu jsme se v letošním roce přiblížili již po devíti měsících. Na konci měsíce září evidujeme již 94 klientů, kterým jsme poskytli domácí hospicovou péči," uvedl ředitel hospice Petr Hladík. "Zvýšený zájem o naše služby si vysvětluji mimo jiné tím, že lidé mají možnost se přesvědčit, že domácí péči s naší pomocí zvládnou. Svou roli v tom hraje i skutečnost, že se nám postupně daří uzavírat smlouvy s pojišťovnami na poskytování mobilní specializované paliativní péče," doplňuje ředitel hospice. Péči o umírající a podporu jejich rodinným příslušníkům zajišťuje multidisciplinární tým, ve kterém jsou lékaři, zdravotní sestry, psychosociální pracovníci nebo psycholog.

Služby Domácího hospice Vysočina využila v letošním roce také rodiny paní Boženy z Jihlavska. "Rodina paní Boženy z Jihlavska se na náš domácí hospic obrátila v situaci, kdy babička vyslovila přání zemřít doma, mezi svými blízkými," uvedla Blanka Netolická z jihlavského střediska Domácího hospice Vysočina. Díky zapojení rodiny s podporou týmu Domácího hospice Vysočina se její přání podařilo naplnit, jak dokládají slova její vnučky: "Babička měla dlouhodobě velké bolesti a nebylo snadné zvolit optimální medikamentózní léčbu, která by jí pomohla od bolesti. Chtěla bych vyjádřit velké poděkování lékařům, kteří se neustále maximálně snažili ulevit člověku, kterého sužují bolesti způsobené rakovinou. Vhodnou medikací se jim to podařilo a babička přestala trpět, což byla pro všechny a hlavně pro ni obrovská úleva. Setkali jsme se nejen s vynikajícím profesionálním, ale především lidským přístupem, který člověk v posledním stádiu života velmi potřebuje a oceňuje. Všichni byli velice laskaví, trpěliví a ochotni jakkoli pomoci. Péče o umírajícího člena rodiny je velmi náročná hlavně po psychické stránce a sestřičky dokázaly poskytnou podporu a vyjádřit pochopení. Chtěla bych vyjádřit velkou úctu k vaší práci, která je velmi náročná a bez šťastných konců. Umožňujete lidem důstojně odcházet v prostředí domova a jejich blízkých, což by bez vaší stálé pomoci nešlo."

Domácí hospic Vysočina začne letošní kampaň Doma s mírným předstihem již v sobotu 6. října Dnem pro hospic v jihlavské ZOO. Od 18:00 se pak můžete vypravit na benefiční divadelní představení novoměstských ochotníků, kteří se rozhodli zahrát benefiční představení ve prospěch naše hospice. Představení Čtyři vraždy stačí drahoušku, odehrají ochotníci v sále Kulturního domu v Novém Městě na Moravě. V pondělí 8. října se pak můžete zapojit do Papučového dne. Stačí když přijdete do práce v papučích, vyfotíte se a fotku budete sdílet na našem facebookovém profilu. Podrobněji se pak o našich službách můžete dozvědět ve čtvrtek 11. října. Tento den budeme mít na všech našich pracovištích otevřené dveře od 10:00 do 16:00. Naši zdravotníci a pečovatelé vám podrobně popíšou poskytované služby, ale budete se moci podívat také na širokou nabídku zdravotnických pomůcek, kterými disponuje naše půjčovna.

Domácí hospic Vysočina můžete také podpořit ve veřejné sbírce, kterou v letošním roce věnujeme na obnovu zastaralého vozového parku. Potřebujeme našim klientům zajistit péči 24 hodin denně, 7 dní v týdnu a 365 dní v roce. K tomu musíme mít spolehlivá auta, abychom se do rodin dostali včas a hlavně bezpečně. Číslo účtu veřejné sbírky je 30015-336 449 7349/0800. Veřejná sbírka je vedena na Kraji Vysočina pod č. j. KUJI36626/2018 OE28/2018Vo

Mobilní hospice provázejí nevyléčitelně nemocného člověka v závěru jeho života. Přinášejí do domácnosti odbornou zdravotní péči, informace a podporu. Pomáhají rodině zvládnou péči o jejich blízkého tak, aby mohli poslední chvíle jeho života strávit společně doma.

Papučový den - 8. října 2018

Den, kdy začíná týdenní kampaň pro mobilní hospice. Den, kdy si lidé v Česku berou papuče do práce. Den, kdy je facebook a instagram zaplněný fotografiemi s hashtagem #papucovyden. Den, o kterém se píše, o kterém se mluví, a který je vidět. Den, kdy umíme vysvětlit, proč mnozí z nás vypadají tak netradičně. Den, který má smysl, protože předává poselství. Podpořte také Domácí hospic Vysočina. Více informací na papucovyden.cz

Den otevřených dveří – čtvrtek 11. října od 10:00 do 16:00

Zaměstnanci na našich pracovištích v Novém Městě na Moravě, Jihlavě a Velkém Meziříčí vám představí činnost Domácího hospice Vysočina. Budete mít možnost také prohlédnout si naše zdravotnické pomůcky, které půjčujeme do domácností.

Termíny prohlídek pro větší skupiny je vhodné dohodnout předem telefonicky na jednotlivých pracovištích.

Kde nás najdete?

Nové Město na Moravě – Vratislavovo náměstí 115, tel: 566 615 198

Velké Meziříčí – Nad Gymnáziem 464, tel: 566 615 560

Jihlava – Žižkova 89, tel: 567 210 997

Více podrobností na www.hospicvysocina.cz

Petr Hladík

(Zdroj: redakce Velkomeziříčsko)

 

Nahoru