Informace k volbám do zastupitelstva města Velké Meziříčí

20. 9. 2018

mistnost copy

Volby do zastupitelstva města se budou konat ve dvou dnech, v pátek 5. října 2018 od 14.00 do 22.00 hodin a v sobotu 6. října 2018 od 8.00 do 14.00 hodin.

Voličem pro volby do zastupitelstva města je občan města za předpokladu, že jde o státního občana České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl věku nejméně 18 let a je v den voleb ve Velkém Meziříčí přihlášen k trvalému pobytu a prokáže se ve volební místnosti předložením platného dokladu totožnosti (občanský průkaz nebo cestovní pas).

V rámci realizace volebního práva si mohou občané, jimž skončila platnost občanského průkazu, dosud si nepožádali o nový a nevlastní platný cestovní doklad, požádat na Městském úřadě Velké Meziříčí, úseku občanských průkazů, o vystavení občanského průkazu na počkání. Tento občanský průkaz je bez strojově čitelných údajů.

Občan k žádosti o občanský průkaz předloží dosavadní občanský průkaz a 2 fotografie (v případě ztráty nebo odcizení občanského průkazu další doklad totožnosti – např. rodný list, řidičský průkaz...).

Ve dnech voleb bude na Městském úřadě Velké Meziříčí rovněž služba pro vyhotovení občanského průkazu na počkání:

pátek 5. 10. 2018 v době: 14:00 – 20:00 hod.

sobota 6. 10. 2018 v době: 10:00 – 14:00 hod.

Občané jiných členských států Evropské unie, kteří splňují podmínky pro přiznání volebního práva, mají právo hlasovat ve volbách do zastupitelstva města pouze pokud požádali o zápis do dodatku stálého seznamu voličů a mají Povolení k trvalému pobytu nebo Přechodný pobyt na území ČR a prokážou se platným dokladem prokazujícím oprávněnost pobytu na území ČR.

Hlasovací lístky s poučením o způsobu hlasování budou distribuovány voličům nejpozději 3 dny přede dnem voleb. V případě, že dojde k jejich poškození nebo ztrátě, anebo volič zjistí, že nemá k dispozici hlasovací lístky, je možné požádat ve volební místnosti okrskovou volební komisi o vydání nové kompletní sady hlasovacích lístků. Voliči s trvalým pobytem na Městském úřadě Velké Meziříčí si mohou hlasovací lístky vyzvednout na podatelně městského úřadu.

Voličské průkazy se pro volby do zastupitelstev obcí NEVYDÁVAJÍ. Volič hlasuje ve volebním okrsku, kde je zapsán ve stálém seznamu voličů.

Upozornění – změna volební místnosti volebního okrsku č. 3. Voliči okrsku č. 3 (ulice Družstevní, Hornoměstská, Malá Stránka, Na Vyhlídce, Nad Plovárnou, Nad Tratí, Nádražní, Pod Hradbami, Třebíčská, V Jirchářích, chaty ev. č. 1214 a 1265), kteří doposud volili ve volební místnosti v budově Kapitol, a.s., Třebíčská 510/22, Velké Meziříčí budou nově volit ve volební místnosti v budově Mateřské školy VELOX, Nad Plovárnou 12, Velké Meziříčí.

Způsob hlasování

Hlasovací lístek pro volby do zastupitelstva města je vytištěn oboustranně. V záhlaví je uveden název města a počet členů zastupitelstva, který má být zvolen. Kandidáti každé volební strany jsou uvedeni na společném hlasovacím lístku v pořadí určeném volební stranou, a to v samostatných zarámovaných sloupcích umístěných vedle sebe.

Úprava hlasovacího lístku

Ve volební místnosti po obdržení úřední šedé obálky, případně hlasovacího lístku, vstoupí volič do prostoru určeného k úpravě hlasovacích lístků. Pokud se volič neodebere do tohoto prostoru, nebude mu hlasování umožněno.

V prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků volič může hlasovací lístek upravit jedním z uvedených způsobů:

  • Označit křížkem ve čtverečku v záhlaví sloupce před názvem volební strany pouze jednu volební stranu. Tím je dán hlas kandidátům této volební strany v pořadí dle hlasovacího lístku v počtu, kolik činí počet členů zastupitelstva obce, který má být v obci volen. Pokud by byla označena tímto způsobem více než jedna volební strana, byl by takový hlas neplatný.
  • Označit v rámečcích před jmény kandidátů křížkem toho kandidáta, pro kterého hlasuje, a to z kterékoli volební strany, nejvýše však tolik kandidátů, kolik členů zastupitelstva obce má být zvoleno. Počet členů zastupitelstva, který má být v obci zvolen, je uveden v záhlaví hlasovacího lístku. Pokud by bylo označeno tímto způsobem více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný.
  • Kromě toho lze oba způsoby, popsané v předchozích bodech, kombinovat, a to tak, že lze označit křížkem jednu volební stranu a dále v rámečku před jménem kandidáta další kandidáty, pro které hlasuje, a to v libovolných samostatných sloupcích, ve kterých jsou uvedeny ostatní volební strany. V tomto případě je dán hlas jednotlivě označeným kandidátům. Z označené volební strany je dán hlas podle pořadí na hlasovacím lístku pouze tolika kandidátům, kolik zbývá do počtu volených členů zastupitelstva obce. Pokud má být voleno např. 11 členů zastupitelstva a je označena volební strana s 11 kandidáty a kromě toho 5 kandidátů individuálně ze sloupců dalších volebních stran, je dáno označené volební straně 6 hlasů, a to pro kandidáty na prvních šesti místech. Pokud by byla tímto způsobem označena více než jedna volební strana nebo více kandidátů, než je stanovený počet, byl by takový hlas neplatný.

Po úpravě vloží volič hlasovací lístek do úřední obálky.

Pokud volič neoznačí na hlasovacím lístku ani volební stranu, ani žádného kandidáta, hlasovací lístek nevloží do úřední obálky, hlasovací lístek přetrhne nebo vloží do úřední obálky několik hlasovacích lístků do téhož zastupitelstva, je jeho hlas neplatný.

Každý volič hlasuje osobně, zastoupení není přípustné. S voličem, který nemůže sám upravit hlasovací lístek pro tělesnou vadu, anebo nemůže číst nebo psát, může být v prostoru určeném pro úpravu hlasovacích lístků přítomen jiný volič, nikoliv však člen okrskové volební komise, a hlasovací lístek za něho upravit a vložit do úřední obálky, a popřípadě i úřední obálku vložit do volební schránky.

Hlasování mimo volební místnost do přenosné volební schránky

Volič může požádat ze závažných (zejména zdravotních) důvodů obecní úřad a ve dnech voleb okrskovou volební komisi o to, aby mohl hlasovat mimo volební místnost, a to pouze v územním obvodu volebního okrsku, pro který byla okrsková volební komise zřízena. V takovém případě okrsková volební komise vyšle k voliči dva své členy s přenosnou volební schránkou, úřední obálkou a hlasovacími lístky.

Na Městském úřadu Velké Meziříčí mohou voliči požádat o hlasování do přenosné volební schránky na podatelně úřadu (tel. 566 781 111) nebo u Bc. Kateřiny Komínkové (tel. 566 781 175).

Správní odbor MěÚ

 

(Zdroj: redakce Velkomeziričsko)

Nahoru