Z besedy starosty s občany města – jak „zelené“ je město Velké Meziříčí?

ekostopa

Ekologická stopa je „zelenou vizitkou" města. Odráží, kolik obyvatelé a firmy ve městě za rok spotřebovali zdrojů a kolik při tom vytvořili odpadů. Stanovuje se v tzv. globálních hektarech. Město Velké Meziříčí jako jediné v České republice sleduje tento ekologický ukazatel každoročně již od roku 2011. Má tak ze všech českých a moravských měst nejdelší časovou řadu dat o svém „ekologickém provozu".

A výsledky jsou příznivé – ekologická stopa neroste, přestože město se rozvíjí. V roce 2014 (data z roku 2013) byla ekologická stopa města Velkého Meziříčí 5,04 gha/obyvatele, nejnižší za celou dobu měření. Výsledek je příznivý i z hlediska srovnání s jinými městy v České republice, jak se dozvěděli účastníci besedy se starostou města od RNDr. Třebického, Ph.D., odborníka na ekologickou stopu(CI2, o.p.s. Praha).

ekostopa 2011-2014

Ekologickou stopu můžeme porovnat s tím, kolik „přírody", tedy zelených ploch a zdrojů má město k dispozici (tzv. biokapacita). V případě Velkého Meziříčí překračuje stopa biokapacitu města 4,2 krát, což je v porovnání s jinými městy příznivý výsledek. Srovnání ekologické stopy různých měst v České republice lze nalézt na internetových stránkách http://www.ekostopa.cz/mesto/vysledky-podrobne/.

Žádné město na světě se z principu „nevejde" do své biokapacity, je závislé na širokém „ekologickém zázemí". Ve městě dochází k soustředění obyvatelstva, průmyslu a dalších aspektů lidské společnosti. To má svá negativa (např. zvýšené znečištění ovzduší, hluku, ...), ale i pozitiva (např. menší spotřeba ploch než u rozptýlené venkovské zástavby, menší vliv na krajinu, ...). Důležité je však stanovit, jak si město v současné době stojí a pokusit se ovlivnit budoucí vývoj. Pozitivní je v případě Velkého Meziříčí fakt, že zatímco jeho ekologická stopa mírně klesá, biokapacita vztažená na jednoho obyvatele zůstává zhruba stejná.

Dále je možné provést orientační porovnání s ekologickou stopou průměrného obyvatele České republiky, která v roce 2012 činila 5,3 gha/obyvatele. Důležitým ukazatelem je také biologická kapacita, dostupná na jednoho Čecha, která v témže roce činila 2,7 gha. Nicméně v celosvětovém měřítku dosahovala pouze 1,8 gha/obyvatele. Toto číslo můžeme považovat za globální míru udržitelnosti.

Jak dosáhnout příznivého vývoje ekologické stopy a biokapacity města Velké Meziříčí do budoucna?


Můžeme použít příměru o zeleném účetnictví. Ekologická stopa tvoří stranu poptávky účetnictví a v případě Velkého Meziříčí je 5,04 gha/obyvatele. Stranu nabídky tvoří biokapacita, tj. přírodní zdroje, které máme v ČR k dispozici. Ta je 2,7 gha/obyvatele, nebo-li zhruba polovina. Aby se poptávka u Velkého Meziříčí vyrovnala s nabídkou, musela by ekologická stopa města poklesnout na polovinu.

Jak toho dosáhnout? Muselo by jít o kombinaci různých opatření. Největší díl na ekologické stopě města Velké Meziříčí má a spotřeba a výstavba (41 %) a spotřeba energie (30 %) Účinným způsobem je proto například snížení nové výstavy na orné půdě či trvalých travních postech. Významný dopad by také mělo snížení spotřeby energií na území města a zvýšení energetické efektivity. K tomu bude možné v budoucích letech využít programu Nová zelená úsporám (http://www.novazelenausporam.cz) který občanům nabízí dotace např. na výměnu starého kotle na uhlí či zateplení domu. Ekologickou stopu dále napomáhá snižovat separace odpadů (skla, plastů, papíru či bioodpadu) či používání šetrných způsobů dopravy (chůze, kolo, veřejná doprava).

Důležité je, že město tento indikátor sleduje každoročně již po 4 roky a může tedy hodnotit jeho vývoj, který je příznivý. Podaří se cílenými opatřeními například v oblasti energetických úspor či rozvoje veřejné dopravy snížit celkový dopad města? Podaří se zachovat současnou míru biologické kapacity ve městě, nedojde k jejímu snížení například díky změně územního plánu ve prospěch neproduktivních ploch? Tyto otázky kladli účastníci besedy a hledali na ně odpověď.

RNDr. Viktor Třebický, Ph.D., Josef Švec

pdfMobilita a místní přeprava ve Velkém Meziříčí 2005 - 2014 - Výsledky dotazníkového šetření 

IMG 9374

Nahoru