Velkomeziříčské zastupitelstvo brání své střední školy

gymnaziumZastupitelé Velkého Meziříčí odmítli záměr kraje sloučit tři střední školy ve městě do jedné. Nesouhlasí ani s rušením velkomeziříčského víceletého gymnázia.

„Kraj říká, že spustil veřejnou diskusi. Chybí mi v ní ale konkrétní argumenty. Nikdo nám není schopen říci, kolik se zrušením gymnázia a sloučením škol skutečně ušetří peněz a už vůbec se z kraje nedá dostat informace, jak sloučení přispěje ke kvalitě škol,“ popsal důvody postoje městského zastupitelstva starosta Radovan Necid a dodal: „Autoři návrhu sloučení nikde neuvádí, co pozitivního tento postup studentům přinese. U nás jsme se dozvěděli jen to, že gymnazisté budou chodit přes celé město do tělocvičny, případně že studenti hotelovky budou spát na zemědělské škole. To jsou banality, které nikoho neopravňují zničit školy se stoletou tradicí.“

Nad krajským návrhem se také mimořádně sešli zastupitelé napříč politickým spektrem. V diskusi zaznívaly názory, že plán je nepřipravený, a nejsou vyčíslené ekonomické dopady slučování. Zastupitelé také žádali další informace. Na závěr debaty pak přijali společné stanovisko, ve kterém autory záměru sloučení škol žádají, aby zejména argumenty odborné a rodičovské veřejnosti brali vážně.

„Je jednoznačné, že kraj nemůže svůj záměr prosadit politickou silou. O žádné politikum se totiž nejedná, důkazem je přijetí našeho postoje všemi politickými kluby. Budoucnost našich škol je vážná věc – proto apeluji na kraj, aby se nepokoušel svůj záměr uvést do praxe bez souladu s městy,“ uzavřel starosta Necid.       

Nahoru