Marie Kružíková jednala s velkomeziříčskými radními o školách

Obě strany na svých názorech trvají

slucovani_skol_kruzikovaDiskutovat s vedením města o krajem navrhovaném slučování středních škol a zrušení víceletého gymnázia přijela ve čtvrtek 3. února do Velkého Meziříčí radní Vysočiny pro oblast školství Marie Kružíková. Nešlo o poslední diskuzi. Svá stanoviska k navrhovaným změnám v krajském školství již posílali na kraj Vysočina ředitelé středních škol, jichž se věc týká. Vedení města Velké Meziříčí má své vyjádření Marii Kružíkové zaslat do 10. února.

Ze zatím posledního jednání krajských zástupců s velkomeziříčskými radními nevyplynul žádný zásadní posun. V podstatě šlo o výměnu argumentů s tím, že obě strany na těch svých trvaly. „Sdělili jsme jim závěr radních i zastupitelů města, že nechceme slučovat školy. Přičemž jsme dlouze diskutovali o ztrátě identity, o praktickém chodu apod. A dál jsme jim předali názor, že osmileté studium na gymnáziu by se mělo zachovat ve stávajícím stavu a nebo zrušit v celé republice. Ale nemá cenu je rušit jen na Vysočině, když ostatní kraje to dělat nebudou. Na konci schůzky jsme se rozešli s tím, že budeme v jednáních pokračovat,“ shrnul starosta města Radovan Necid výsledek jednání s krajskou radní a s pracovníky školského odboru krajského úřadu.

Marie Kružíková po jednání ve Velkém Meziříčí ze svých argumentů neustoupila, přičemž dodala, že konečné slovo budou mít krajští zastupitelé: „Po diskuzi o daném problému, tedy jak řešit situaci konkrétně ve Velkém Meziříčí, aby to bylo nejvhodnější pro školy ve městě, předložíme krajským zastupitelům návrh řešení a oni sami rozhodnou, zda jej přijmou, či nikoliv. Vyjádření ze strany města i dotčených škol bude přiloženo k našemu návrhu opatření.“ Podle ní přitom kraj vypracoval více možností, z nichž jednu preferuje. „Ale je možné, že může od někoho přijít třeba i návrh jiný, který bychom také akceptovali,“ připustila Kružíková. Tou krajem preferovanou možností však zatím stále zůstává ta, která navrhuje seskupit školy pod jednu zastřešující organizaci s jedním vedením a dále zrušit krajem zřizovaná víceletá gymnázia v menších městech. Cílem má být nejen ušetřit finance, ale také například pomoci nejohroženějším učebním oborům. „Všichni nejvíce řeší víceletá gymnázia a přitom to jsou ve Velkém Meziříčí pouhé čtyři třídy dětí. Daleko více žáků navštěvuje jiné obory,“ podotkla Kružíková a dodala, že zrušení víceletého gymnázia by podle ní podpořilo nárůst počtu zájemců o pozdější studium ve čtyřletém oboru gymnázia. S takovými tvrzeními však ředitelé zdejších středních škol ani vedení města nesouhlasí.

Velkomeziříčští radní i ředitelé středních škol argumentují proti slučování

„Záměr kraje Vysočina neprospěje hlavně vzdělání ve Velkém Meziříčí. Jeden velký subjekt by byl neosobní, spojoval by věci těžko spojitelné, byl by těžko řiditelný, málo atraktivní pro žáky, absolventy atd. Navíc si myslíme, že naše školy jsou poměrně efektivně řízeny a také využívány,“ řekl ředitel gymnázia Aleš Trojánek. Podle něj jdou některé krajem navrhované kroky zcela proti současnému trendu v Evropské unii.

Ředitelé všech tří škol se přitom oprávněně obávají ztráty identity. Každá ze škol má svoje jméno, svoji tradici a něco jako obchodní známku, prostě svoji image, která sloučením padne. Ten, kdo chce jít studovat na gymnázium nebo na hotelovku asi netouží po studiu na nějaké integrované škole. Shodují se na tom, že problém by se měl řešit případ od případu a nikoliv plošně. „Ať nastaví pravidla, kritéria, my na ně přistoupíme. Vždyť od toho je česká školní inspekce, která na to má nástroje. Ta ať zjistí, jak na tom každá ze škol je a podle toho potom mohou rozhodnout dál, kterou podpořit a kterou optimalizovat,“ navrhla Marie Tománková, ředitelka hotelové školy a obchodní akademie.

Pozitiva, která by mělo přinést navrhované sloučení škol do jednoho velkého celku, zpochybňují všichni, přičemž poukazují i na mnohá negativa tohoto kroku. „Výchovné problémy u některých dětí začínají na základních školách a pokračují i na střední školy. Jak je zvládat při vysoké koncentraci žáků? Zaměstnáváním psychologických poradců, nebo pomocí kurátorů?“ přidala další protiargument Alena Vodová, ředitelka střední školy řemesel a služeb, která bere k vyučení i mnohé žáky se specifickými poruchami učení či ze sociálně slabších rodin.

Dvě školy ve Velkém Meziříčí již byly v minulosti zrušeny

slucovani_skol_rediteleHlavním argumentem vedení města i středních škol proti slučování je také ten, že ve Velkém Meziříčí byly dvě střední školy zrušeny již v minulosti, a to integrovaná na Poříčí a jedna soukromá. Navíc region, který zdejší školy pokrývají, není zanedbatelný. Stahuje studenty a žáky z celého Velkomeziříčska i Velkobítešska. Hotelová škola je přitom nadregionální, studují na ní zájemci z bezmála dvaceti okresů. Nelze pominout ani to, že Velké Meziříčí bylo odedávna vzdělanostním centrem a přitom v minulosti zdaleka nemělo tolik obyvatel, co dnes. A přesto tady úspěšně fungovaly a nikterak si nekonkurovaly tři školy, z nichž jedna již od roku 1867, druhá od roku 1899 a třetí od roku 1901.

Město přitom kraji Vysočina vyšlo vstříc již v minulosti, když od něj převzalo zřizování domu dětí a mládeže či základní umělecké školy. „A současná výše příspěvků, které kraj dává našim středním školám, je pod průměrem ve srovnání s jinými školami,“ dodal Radovan Necid. Podle něj je město připraveno spolupracovat i se základními školami a s místními firmami pro rozvoj a naplněnost potřebných učebních oborů.

Všichni zúčastnění se shodují na tom, že současné školství změny vyžaduje. Avšak zda zrovna tohle je ta správná cesta, to zpochybňují a dokládají zcela jasnými argumenty. Tak rozsáhlou změnu podle nich není možné provést během několika měsíců. Bude totiž nevratná a Velké Meziříčí jí bude nadále trpět.

Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Petice na podporu nezávislosti a udržení samostatnosti gymnázia můžete stále podepisovat na informačním centru velkomeziříčského městského úřadu.

První fotografie:

Radní kraje Vysočina pro oblast školství Marie Kružíková s vedoucím odboru školství, mládeže a sportu Miroslavem Pechem jednali na radnici s vedením města.

Foto: Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Druhá fotografie 

Radní města se sešli s řediteli velkomeziříčských středních škol.

Foto: Martina Strnadová/Velkomeziříčsko

Nahoru